Tutkimus: Tulevaisuudessa bakteerivaginoosin oireisiin voi saada helpotusta emätinsiirteistä

Emättimen mikrobitasapainon häiriö voi pian olla helpommin hoidettavissa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Emättimen mikrobitasapainon häiriö voi pian olla helpommin hoidettavissa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Pahaa hajua, valkovuotoa ja joskus kutinaa. Siinä emättimen mikrobitasapainon häiriön, eli bakteerivaginoosin oireet, jotka vaivaavat monia suomalaisnaisia.

Tilanne syntyy, kun suojaavat Lactobacillus-ryhmän bakteerit syystä tai toisesta kaikkoavat emättimen limakalvolta ja toiset bakteerit ottavat vallan.

Lievät tapaukset paranevat usein itselääkinnällä, mutta suurella osalla naisista tilanne toistuu yhä uudestaan ja kierrettä on erittäin vaikea katkaista.

Terve emättimen mikrobisto terveiltä luovuttajilta

Nature Medicine -sarjassa julkaistun pilottitutkimuksen tulokset saattavat pian tuoda helpotuksen monelle ongelmasta kärsivälle.

Tutkimuksessa oli mukana viisi naista, joille siirrettiin emättimen mikrobistoa terveiltä luovuttajilta. Kaikki viisi vapaaehtoista olivat kärsineet pitkään bakteerivaginoosista.

Tulokset olivat erinomaiset.

Neljällä naisella viidestä bakteerivaginoosin oireet katosivat kokonaan eikä palannut lähes kahden vuoden seuranta-aikana. Yhdellä näistä neljästä tosin piti välillä kokeilla toista luovuttajaa kun ensimmäinen ei toiminut.

Yhdellä taas bakteerivaginoosi palasi kun hän joutui syömään antibioottikuurin nielutulehduksen vuoksi, mutta hän sai uuden siirteen ja ongelma poistui.

Viidennellä naisella oireet ovat selvästi vähentyneet, mutta mikroskooppisissa tutkimuksissa nähdään edelleen haitallisia bakteereja.

Neljällä kokonaan parantuneella havaittiin selvä mikrobiston muutos ensimmäisen kuukauden aikana, jolloin Lactobacillus-bakteerit palasivat takaisin limakalvolle.

Antibioottikuuri tuhosi haitallisen bakteerikannan

Ennen siirrettä kaikki naiset saivat antibioottikuurin, jolla emättimen haitallinen bakteerikanta tuhottiin.

Ennen kuin mikrobisiirteistä tulee todellisuutta, niitä on testattava laajemmilla ihmisjoukoilla koetilanteissa, joissa osalle potilaista annetaan lumesiirre. Pilottitutkimus kuitenkin lupailee niin paljon, että tällaiset kliiniset kokeet kannattaa järjestää.

Lue myös: Syö omenaa! Näin paljon saat bakteereja samalla

X