Brasiliasta löytyi arvoituksellisia termiittikekoja – Löydösten halkaisijat ovat jopa 9-metrisiä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Termiittien aiheuttama keko
© ROY FUNCH
Brasiliasta on löytynyt uskomattoman kokoinen termiittikekojen valtakunta.

Mikä on neljätuhatta vuotta vanha, näkyy avaruudesta eikä ole ihmisen tekemä? Vastaus on termiittikeko.

Näitä kekoja on Brasiliassa yhteensä noin 200 miljoonaa ja ne kattavat Iso-Britannian pinta-alan kokoisen alueen. Keot ovat keskimäärin 2,5 metriä korkeita ja halkaisijaltaan noin 9 metriä.

Käytäväverkostot  vievät maan alle

Keot eivät kuitenkaan ole pesiä. Termiitit eivät asu niissä, vaan ne ovat ovat syntyneet, kun termiitit ovat tuhansien vuosien aikana kaivaneet käytäväverkostoja maan alle.

Kekoihin on kertynyt maata yli 10 miljoonaa kuutiokilometriä, mikä vastaa neljäätuhatta Gizan pyramidia. Kaiken tämän on saanut aikaiseksi yksi ainoa termiittilaji, Syntermes dirus.

Yksi maailman suurimmista luonnonrakennelmista

Keot löydettiin jo 1980-luvulla, mutta niiden koko ja määrä on selvinnyt vasta ihan äskettäin.

Brasilian valtava kekoesiintymä paljastui, kun metsää raivattiin laitumeksi. Uusi löydös on yksi maailman suurimmista luonnonrakennelmista, ja varmasti suurin tiedossa oleva hyönteisten aikaansaama rakennelma.

Tutkijat lapioivat kekojen sisään, ja huomasivat, että ne todella olivat pelkkää maata, jota termiitit olivat poistaneet maanalaisista käytävistä. Niissä ei ollut käytäviä tai ilmarakoja.

Ikä jopa 4000 vuotta?

Keoista otettujen maanäytteiden analyysi on osoittanut, että niiden ikä vaihtelee 700–4000 vuoden välillä. Vanhimmat keot Brasiliassa ovat siis yhtä vanhoja kuin termiittikeot Afrikassa.

Kun kekoja tarkasteltiin ilmakuvien avulla, paljastui uusi mysteeri. Ne ovat rakentuneet säännönmukaisesti, noin 20 metrin välein toisistaan. Tutkijat eivät vielä osaa selittää, mistä termiittikekojen säännönmukaisuus johtuu.

X