Charles Darwin oli yksi sairaimmista koskaan eläneistä tiedemiehistä – Johtuivatko oireet borrelioosista?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Charles Darwin
© ISTOCKPHOTO
On suoranainen ihme, että Charles Darwin saattoi olla niin tuottelias kaikkien terveysongelmien keskellä.

Charles Darwin ratkoi elämänsä aikana monia elämän kehittymiseen liittyviä arvoituksia. Ratkaisematta kuitenkin jäi arvoitus, joka koski häntä itseään: Miksi hän oli niin sairas? Mikä häntä vaivasi?

Darwinin jälkeenjääneistä papereista käy selvästi ilmi, että hän saattoi olla yksi sairaimmista koskaan eläneistä tiedemiehistä.

Hän kärsi vatsakivuista, ripulista, huimauksesta, vapinasta, lihaskrampeista, syvästä väsymyksestä ja monista muista oireista. On suoranainen ihme, että hän näiden terveysongelmien keskellä saattoi olla niin tuottelias.

Vuosien varrella tutkijat ovat koettaneet arvailla, mistä Darwinin oireilu johtui. Vahva ehdotus on ollut luteen levittämä Chagasin tauti, jonka hän olisi voinut saada matkoillaan Etelä-Amerikassa.

Muita ehdotuksia ovat paniikkihäiriö, laktoosi-intoleranssi ja jonkin geenimutaation aiheuttama oksentelutauti.

Nyt hollantilaiset tutkijat kuitenkin ehdottavat, että Darwin sairasti puutiaisen levittämää kroonistunutta borrelioosia. Tutkijoiden mukaan oireet täsmäävät hyvin borrelioosiin, samoin se, että Darwinin oireet tulivat ja menivät aaltomaisesti.

Teoriaa tuskin niellään pureskelematta. Kroonisen borrelioosin diagnosointi on vaikeaa lihaa ja verta olevasta potilaastakin, ja osa tutkijoista uskoo, ettei borrelioosin kroonista muotoa ole olemassakaan.

 

Juttua muokattu 22.2. klo 10.55. Poistettu viittaus Lymen tautiin.

X