Dynastiaa suojeltiin insestin avulla – Newgrangen poliittinen eliitti varjeli verilinjan puhtautta

Dublinin Trinity Collegen geenitutkimuslöytö voi paljastaa, millaisessa yhteiskunnassa megaliittien rakentajat Irlannissa elivät.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Newgrangen käytävähaudan rakentaminen on vaatinut 200 000 tonnia materiaalia. Kuva: istockphoto

Dublinin Trinity Collegen geenitutkimuslöytö voi paljastaa, millaisessa yhteiskunnassa megaliittien rakentajat Irlannissa elivät.
Teksti: Jani Kaaro

Newgrangen käytävähauta on Irlannin kenties kuuluisin nähtävyys. Se on noin 5 200 vuotta vanha rakennelma, ja näin ollen vanhempi kuin Stonehenge tai Gizan pyramidit.

Sen rakentaminen on vaatinut 200 000 tonnia materiaalia, josta osa on kuljetettu paikalle yli 70 kilometrin päästä, ja sen rakentamisen on laskettu vieneen 300 henkilöltä noin 30 vuotta.

Arkeologeja on aina kiehtonut, millainen yhteiskunta kykeni tällaiseen voimanponnistukseen? Johtiko sitä poliittinen eliitti, jolle ihmiset olivat alisteisia, vai oliko yhteiskunta enemmän tai vähemmän tasa-arvoinen?

Nyt Dublinin Trinity Collegen geenitutkimus tarjoaa Newgrangen historiasta mielenkiintoista tietoa. Irlannissa on paljon megaliitteja eli isoja ihmisen pystyttämiä kiviä tai kivirakennelmia, joiden yhteyteen on haudattu ihmisiä.

Tutkijat ottivat eri megaliiteista löydetyistä luista dna-näytteet ja koettivat päästä geenien kautta selville tuonaikaisen väestön historiasta. Näytteet valittiin noin 4 000 vuoden takaa, koska silloin maanviljelys Irlannissa yleistyi.

Sukurutsa yllätti

Geenitieto vaikutti ensin olevan melko tavanomaista, mutta kun tutkijat pääsivät Newgrangesta löytyneen luunäytteen kimppuun, he löysivät jotain odottamatonta. Näyte kuului aikuiselle miehelle, joka oli syntynyt insestin seurauksena. Geenit osoittivat, että hänen vanhempansa olivat joko sisaruksia tai vanhempi ja lapsi -pari.

Löytö on sähköistänyt koko arkeologisen maailman. Insesti on hyvin harvinaista, mutta sitä on tavattu Egyptin faaraoilta ja Väli-Amerikan sivilisaatioista. Näissä tapauksissa sukurutsa on ollut keino pitää sukudynastian verilinja puhtaana.

Tämä viittaa siihen, että Newgrangen rakentaneella yhteiskunnallakin on ollut poliittinen eliitti, joka varjeli dynastiansa verilinjan puhtautta. Poliittiseen elittiin viittaa myös miehen hautapaikka: se ei ollut ainoastaan Irlannin merkittävimmässä megaliitissa, vaan myös sen perimmäisessä ja hienoimmassa hautakammiossa.

Lue myös: Irlantilaisten kiertolaisten kiertelevä elämäntapa alkaa olla historiaa – Toisin kuin kohtelu kakkosluokan kansalaisena

X