Ehtiikö Suomenlahti jäätyä tämän vuoden puolella?

Jaa kaverilleTilaa Seura
talvijää
Jäätalven ennustaminen pohjautuu jäätilastoihin, pitkän ajan sääennusteisiin ja meriveden lämpötilaan. © colourbox
Talvet eroavat jäiden suhteen huomattavasti toisistaan.

kysymys

Meren jäätymisestä laaditaan ennusteita. Pitävätkö ne paikkansa?

Yksinäinen pilkkijä

Vastaus

Suomenlahti tuskin ehtii jäätyä Helsingin edustalta enää tämän vuoden aikana, ennustaa Ilmatieteen laitoksen jääasiantuntija Jouni Vainio.

Vainion ennuste perustuu pitemmän aikavälin keskiarvoihin.

”Suomenlahdelle saadaan pysyvä jääpeite keskimäärin vuoden alkupäivinä. Sama alue on oletettavasti jäätön huhtikuun alussa.”

Jäätalven ennustaminen pohjautuu jäätilastoihin, pitkän ajan sääennusteisiin ja meriveden lämpötilaan.

Suomen osalta ennusteiden laatiminen on vaikeaa, koska maantieteelliset erot ovat suuret. Suomenlahti jäätyy esimerkiksi itäosistaan aikaisemmin kuin pääkaupunkiseudun edustalta ja lännestä.

”Jääennusteita laaditaan ennen kaikkea talvimerenkulkua varten. Ennusteiden pohjalta saadaan ennakoivaa tietoa siitä, missä ja milloin tarvitaan jäänmurtajia.”

Talvet eroavat jäiden suhteen huomattavasti toisistaan. Viime talvena Suomen merialueet eivät jäätyneet käytännössä lainkaan. Talvella 2002–2003 meri taas oli peräti 144 vuorokauden ajan jäässä.

Tänä syksynä Suomea ympäröivien merialueiden pintalämpötilat vaihtelivat vielä marraskuun alussa neljän ja 12 asteen välillä.

”Meri on yhä paikoitellen lämpimämpi kuin viime syksynä. Talvi alkaa virallisesti joulukuussa, mutta pitkien ennusteiden mukaan lämpimät säät jatkuvat sinne saakka.”

X