Erikoinen löytö luolataiteilijoiden kädenjäljissä – Onko kivikaudenaikaisessa taiteessa merkkejä sormienleikkausrituaalista?

Tutkijoiden mukaan sormien riutaalinen leikkaaminen on ollut yleistä: sitä on harjoittanut 121 heimoa eri puolilla maapalloa.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijoiden mukaan sormien riutaalinen leikkaaminen on ollut yleistä: sitä on harjoittanut 121 heimoa eri puolilla maapalloa.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Kivikauden luolataiteilijat tykkäsivät maalata kädenjälkiään luolien seinämiin. Kun tutkijat ovat kuvanneet ja luetteloineet näitä kädenjälkiä, he ovat kiinnittäneet huomiota merkilliseen seikkaan.

Monista käsistä puuttuu sormi, toisista jopa useita sormia. Ranskassa, Gargasin luolassa on 231 kädenjälkeä, joista 114:sta puuttuu sormia. Toisessa ranskalaisessa luolassa on 49 kädenjälkeä, joista 28:sta puuttuu sormia.

Rituaaleja tapaturmien sijaan?

Kanadalaiset tutkijat esittävät arkeologisessa sarjassa teorian siitä, miksi puuttuvat sormet luolamaalauksissa ovat näin yleisiä. Heidän mukaansa fyysiset vauriot tai paleltumat ovat epätodennäköisiä selityksiä näin laajamittaiselle sormien puuttumiselle.

Sen sijaan he ehdottavat, että ihmiset leikkasivat sormiaan pois osana erilaisia rituaaleja. Heidän mukaansa sormien riutaalinen leikkaaminen on ollut yleistä: sitä on harjoittanut 121 heimoa eri puolilla maapalloa.

Millaisissa rituaaleissa sormia on leikattu – jos niitä on leikattu – ei tietenkään tiedetä.

Pohjois-Amerikan metsäintiaanien tiedettiin leikkaavan itse sormensa irti etsiessään henkiolentojen johdatusta. He uskoivat, että jokainen ihminen kutsuttiin unessa tai näyssä jonkin eläimen sukuun. Jos unta tai näkyä ei kuulunut, he saattoivat leikata sormensa irti rohkaistakseen henkiolentoa saapumaan.

X