Haluatko eroon tinnituksesta? Tutkimus: Kielen sähköinen stimulointi vähensi korvien soimista merkittävästi

Jaa artikkeliTilaa Seura
Sähköiskulla eroon tinnituksesta
Tutkimus esittelee keinon, jolla voi päästä eroon tinnituksesta. © Neuromod Devices Limited
Korvien soiminen, eli tinnitus, on elämänlaatua alentava vaiva, josta kärsii noin 15 prosenttia väestöstä. Tinnituksen hoitoon on ollut kovin vähän hyviä konsteja, mutta tuore tutkimus saattaa tuoda tähän muutoksen.

Korvien soimisen eli tinnituksen hoitoon on ollut kovin vähän hyviä konsteja. Tämä tuore tutkimus saattaa vihdoin tuoda tähän muutoksen ja keinon, jolla voi päästä tinnituksesta eroon.

Eroon tinnituksesta kielen sähköisen stimuloinnin avulla

Tutkimuksessa kielen sähköinen stimuloiminen samanaikaisesti korvien ärsykestimulaation kanssa vähensi potilaiden tinnitusta merkittävästi ja muutos oli pitkäaikainen.

Kliinisiin kokeisiin johtanut havainto tehtiin vuosia sitten Minnesotan yliopistossa. Tuolloin yliopistossa tutkittiin aivojen syvästimulaation vaikutusta kuuloon ihmisillä, joilla oli kuulonalenema.

Aivojen syvästimulaatiossa aivoihin asennetaan elektrodi, joka tuottaa heikkoa sähkövirtaa, mutta aina elektrodi ei osu oikeaan kohtaan. Niinpä erään potilaan kohdalla elektrodi osui väärään kohtaan, ja samassa hänen tinnituksensa lakkasi.

Tutkijat alkoivat kuumeisesti etsiä paikkaa, johon tuo aivoalue on yhteydessä. Ajatuksena oli, että jos aluetta stimuloitaisiin ulkoisesti, se voisi tuottaa helpotuksen tinnitukseen. Marsukokeiden perusteella tutkijat tulivat lopulta siihen tulokseen, että paras alue stimulaatiolle olisi kieli.

Tämän jälkeen oli aika siirtyä ihmiskokeisiin.

Elektrodi kielen päällä tunnin kerrallaan

Science Translational Medicine -sarjassa julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 326 kroonisesta tinnituksesta kärsivää henkilöä.

He pitivät kielensä päällä tunnin kerrallaan pientä elektrodia, jossa oli heikko sähkövirta. Samanaikaisesti he kuuntelivat kuulokkeista elektroniselta musiiikilta kuulostavaa kohinaa, jota vasten soitettiin puhtaita säveliä.

Äänien tarkoitus oli  lisätä aivojen aistiherkkyyttä ja siirtää huomiota pois tinnituksesta.

Jopa 80 prosenttia koki hyötyneensä

Tulokset olivat parempia kuin toistaiseksi missään tinnitusta hoitavassa kokeessa. Kahdentoista viikon jälkeen 80 prosenttia koki tinnituksen vähentyneen merkittävästi, ja vielä vuoden päästä kokeesta 80 prosenttia koki hyötyneensä kokeesta.

Jos tulokset ovat yhtä hyviä jatkossakin, menetelmästä voi tulla helppo kotihoito tinnituksesta kärsiville.

Lue myös: Mikä auttaa tinnitukseen? Näillä keinoilla teet elämästä tinnituksen kanssa miellyttävämpää

X