Hain kohdussa on vipinää: Haikaloilla voi olla kaksi kohtua, joiden välillä sikiöt liikkuvat vapaasti

Jaa kaverilleTilaa Seura
Hai
© ISTOCKPHOTO
Hain sikiöt voivat uida kohdusta toiseen.

Muinaiset kreikkalaiset uskoivat, että kohtu pystyy vaeltelemaan elimistössä, ja väärään paikkaan joutuessaan siitä voi aiheutua monenlaisia terveysongelmia.

Haikaloilla kohtu ei vaeltele, mutta tuoreessa japanilaistutkimuksessa havaittiin, että niiden kohdussa tai pikemminkin kohduissa sen sijaan vaellellaan. Haikaloilla voi olla kaksi kohtua ja sikiöt voivat siirtyä vapaasti kohtujen välillä.

Havainto kohtujen välisestä liikenteestä tehtiin japanilaisessa akvaariokeskuksessa. Keskuksen työntekijät kuvasivat ultraäänilaitteella raskaana olevaa ruosteviiksihaita ja näkivät kuvassa selvästi erottuvan hainsikiön.

Kaikki vaikutti olevan normaalisti, kunnes sikiö teki jotakin odottamatonta. Se kääntyi kohdussa ja ui toiseen kohtuun, jossa oli toinen sikiö. Näin jäljelle jäi tyhjä kohtu ja toinen kohtu, jossa oli kaksi sikiötä.

Tutkijat päättivät seurata ruosteviiksihaiden kohtuliikennettä tarkemmin ja havaitsivat liikkumista kohtujen välillä kolmella raskaana olevalla emolla. Eräällä hailla oli neljä sikiötä, jotka joskus olivat eri pussissa, joskus kaikki samassa.

Hai

Haiemolla voi olla monta kohtua, joiden välillä hainsikiöt voivat uiskennella. © Kuvakaappaus livescience.com

Syynä syöminen?

Vastaava havainto on tehty vain kerran aiemmin. Se tapahtui luontodokumentin kuvauksissa, jossa hietahaiden sikiöitä seurattiin emon vatsaan tehdyn reiän kautta. Siinä huomattiin, että täysiaikainen sikiö ui toisten sikiöiden luokse ja söi ne.

Ruosteviiksihailla ei todettu tällaista käytöstä, mutta ilmeisesti nekään eivät vaellelleet kohtujen välillä vailla syytä. Niiden nimittäin uskotaan syövän hedelmöitymättömiä munia, joita emo on kohtuun erittänyt.

Kiintoisa havainto oli myös se, jossa sikiön nähtiin työntävän päänsä ulos emosta kohdunkaulan kautta, ikään kuin se olisi katsellut ympärilleen.

 

X