Ensihavainto: Harmaahylkeet ”puhuvat” veden alla taputtamalla eviään

Hylkeet läpsyttelevät eviään myös luonnossa. Mutta miksi?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Harmaahylkeiden läpsyttelyä on ollut vaikea havaita luonnossa: havainnon saaminen videolle vaati 17 vuotta.

Hylkeet läpsyttelevät eviään myös luonnossa. Mutta miksi?
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Eviään läpsyttelevät harmaahylkeet ovat yleinen näky maailman yleisöakvaarioissa. Koska nämä hylkeet on kuitenkin pitänyt opettaa läpsyttelemään, on ajateltu, ettei läpsyttelyä esiintyisi luonnossa.

Tuore havainto kuitenkin osoittaa, että myös luonnonvaraiset harmaahylkeet läpsyttelevät eviään. Australialaisten ja brittiläisten tutkijoiden yhteisesti julkaisemassa tutkimuksessa kerrotaan, että ilmiö havaittiin Pohjanmerellä, lähellä Farne-saaria, Koillis-Englannin rannikolla.

Miksi harmaahylkeet taputtavat eviään?

Harmaahylkeet taputtavat eviään kommunikoidessaan.

Harmaahylkeet läpsyttelevät eviään myös luonnossa. © iStock

Luontotutkija Ben Burville onnistui taltioimaan videolle koirashylkeen, joka läpsyttelee etueviään yhteen ja saa aikaan selvästi kuuluvan napsahduksen. Burvillen mukaan ääni on todella voimakas, kuin pyssyn pamaus.

Tutkijoiden mukaan läpsyttely saattaa liittyä pariutumiskäyttäytymiseen, sillä video on otettu hylkeiden pariutumisaikana. Läpsyttely vaikutti Burvillen mielestä mahtailulta ja voiman osoitukselta, hieman samalla tavalla kuin rintakehäänsä hakkaavat gorillat mahtailevat toisilleen.

Läpsyttelyä on luonnollisesti vaikea havaita luonnossa, ja tämäkin havainto vaati Burvillelta 17 vuoden sukeltelun hyljevesillä.

Tutkijoita hämmästyttää äänen voimakkuus: se, miten hylje saa aikaan näin räjähtävän äänen veden vastuksesta huolimatta, on toistaiseksi vailla selitystä. Jotkut vesieläimet saavat kyllä aikaan vastaavan pamauksen pyrstöllään tai hännällään, mutta silloin ne nousevat pinnalle vettä läimimään. Hylje saa äänen aikaan sukelluksissa.

Näin harmaahylje taputtaa eviään veden alla

Halli eli harmaahylje (Halichoerus grypus) on suurikokoinen eväjalkaisiin eläimiin kuuluva hyljelaji, jota tavataan Pohjois-Atlantin läntisten ja itäisten rannikkojen läheisyydessä sekä Itämeressä.

Lue myös: Operaatio Palmen oli osa Ruotsin suurta sotasalaisuutta – Hylkeet koulutettiin etsimään vedenalaisia esineitä ja laitteita

Lue myös: Pekka Sarkanen pelasti pienen norpanpoikasen hengen – Sanelma-kuutti alkoi käyttäytyä kuin lemmikkikoira

X