Näin hautalöytö paljasti pronssikauden järkyttävän väkivaltaiset kasvot – Vammoja joka neljännellä

Menneet historioitsijat kuvasivat skyyttiläiset väkivaltaiseksi kansaksi, joka oli omistautunut sotimiselle ja ryöstelylle. Arkeologiseen aineistoon tämä väkivaltaisuus ei kuitenkaan ole päätynyt – paitsi nyt.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Hautalöytö Tunnug1 paljastaa raakuudet pronssikaudelta.

Menneet historioitsijat kuvasivat skyyttiläiset väkivaltaiseksi kansaksi, joka oli omistautunut sotimiselle ja ryöstelylle. Arkeologiseen aineistoon tämä väkivaltaisuus ei kuitenkaan ole päätynyt – paitsi nyt.
Teksti: Jani Kaaro

Tuoreessa tutkimuksessa esitellään hautalöytöä nimelltä Tunnug1, joka kertoo karua kieltä aroilla eläneiden paimentolaisten väkivaltaisesta elämästä.

Tutkijoiden mukaan yllättävintä löydössä on se, että se ei kerro vain skyyttien sotaisuudesta, vaan myös heimojen sisäisistä väkivaltaisuuksista.

Hautalöytö paljasti vainajien vammat

Tunnug1-hauta on eräs Tuvan varhaisimmista  kuninkaallisista haudoista, jonka rakentaminen on ajoitettu 200–400-luvuille kuluvaa ajanlaskua. Aluetta on tutkittu vuodesta 2017 lähtien ja hiljattain sen yhteydestä löydettiin toinen, syrjäisempi hautausmaa.

Bernin yliopiston ja Venäjän tiedeakatemian tutkijat ovat nyt arvioineet haudoista löytyneen ruumiiden vammoja. Haudoista kaivettiin esiin kaikkiaan 87 ruumiin jäännökset ja niistä laskettiin yhteensä 130 vammaa. Ne olivat jakautuneet siten, että vammoja oli 25 prosentilla vainajista.

Hakkaamisjälkiä ja viiltoja kaikenikäisillä

Vammojen laatu on melko järkyttävää luettavaa: hakkaamisjälkiä terävästä esineestä, viiltojälkiä, hakkausjälkiä tylpästä esineestä ja luukudoksen läpi meneviä reikiä. Viiltojälkiä nähtiin eniten kaularangan ja kallon alueella, mikä viittaa siihen, että uhrilta on irroitettu pää tai päänahka – tai molemmat.

Suurin osa uhreista oli miehiä, mutta vakavan väkivallan jälkiä löytyi myös naisista ja lapsista.

Kahdenkeskistä väkivaltaa

Tutkijoiden mukaan vammat eivät ole tyypillisiä sotavammoja, vaan viittaavat kahdenkeskiseen väkivaltaan. Aikana, jolloin vainajat on haudattu, Pohjois-Kiina ja Etelä-Siperia ovat olleet poliittisessa kaaoksessa.

Tämä on voinut johtaa väkivaltaisiin rituaaleihin heimon sisällä.

Lue myös: Dynastiaa suojeltiin insestin avulla – Newgrangen poliittinen eliitti varjeli verilinjan puhtautta

Newgrangen käytävähaudan rakentaminen on vaatinut 200 000 tonnia materiaalia.

Newgrangen käytävähaudan rakentaminen on vaatinut 200 000 tonnia materiaalia. Kuva: istockphoto

X