Hedelmien ja vihannesten rahti rasittaa maapalloa – Päästöjä voitaisiin vähentää keskittymällä satokauden sesonkituotteisiin
Ostoskärryyn vilahti taas banaaneja ja etiopialaisia sokeriherneitä, mutta kuinkahan ekologista niiden syöminen on? Ei kovinkaan, jos tuoreeseen tutkimukseen on uskominen.
Sydneyn yliopiston tutkijoiden mukaan kaikesta elintarviketuotannon hiilijalanjäljestä kuljetusten osuus on lähes 20 prosenttia, mikä on seitsemän kertaa enemmän kuin aiemmin on arvioitu. Eikä siinä kaikki: hedelmien ja vihannesten rahti muodostaa ylivoimaisesti suurimman hiilijalanjäljen.
Tämä johtuu pääasiassa siitä, että niiden kuljetuksessa tarvitaan jäähdytettyjä kontteja. Vihannesten ja hedelmien kuljetus tuottaa kaksi kertaa enemmän päästöjä kuin niiden tuotanto.
Rahti tuo tuoreet herkut köyhästä etelästä
Suurimman vastuun tästäkin hiilijalanjäljestä kantavat rikkaat länsimaat: suurin osa hedelmien ja vihannesten hiilijalanjäljestä koituu, kun niitä kuljetetaan köyhästä etelästä rikkaaseen pohjoiseen. Länsimaissa elää vain 12 prosenttia maapallon väestöstä, mutta he vastaavat lähes puolesta kuljetuksessa syntyneistä päästöistä.
Tutkijoiden mukaan paras tapa vaikuttaa kuljetusten päästöihin, olisi syödä paikallisesti tuotettuja vihanneksia ja hedelmiä. Myös kuljetusyritykset voivat vähentää päästöjä siirtymällä päästöttömiin kuljetusvälineisiin. Tutkijat kuitenkin peräänkuuluttavat keskustelua siitä, kuinka tärkeää pohjoisen kaupoissa on olla tarjolla sesonkiin kuulumattomia tuotteita, kuten mansikoita keskellä talvea.