Hirvet tuhoavat talvisin kuusimetsiä nakertamalla taimia

Jaa kaverilleTilaa Seura
© ari heinonen/om-arkisto

Kysymys

Viime vuosina hirvet ovat syöneet talvella männyn ohella myös yhä enemmän kuusta. Mistä se johtuu?

Metsänvartija

Vastaus

Hirvien ravinto muodostuu puista, pensaista ja ruohovartisista kasveista. Talvisin hirvet syövät risuja, taimien latvoja ja puunkuorta. Hirvien pääasiallinen ravinto on talvisin mänty, mutta viime vuosina hirvet ovat alkaneet syödä myös kuusta.

”Kuusen suhteellinen osuus metsissämme on kasvanut. Kun mäntyä on vähemmän, hirvet ovat joutuneet tyytymään kuuseen”, kertoo metsänhoidon johtava asiantuntija Markku Remes Suomen metsäkeskuksesta.

Hirvet narskuttavat sekä kuusten taimien latvoja että suurten puiden kuorikerrosta.

”Kuusen nilakerroksen alla kulkee nestettä juurista runkoon ja latvaan asti. Järsimällä kuoren rikki hirvi saa puussa virtaavasta nesteestä kaipaamiaan hivenaineita.”

Kun kuusen kuori rikkoutuu, puu on alttiimpi lahottajasienien tartunnoille. Puun solukon vaurioituessa puu ei pysty jatkamaan kasvuaan normaalisti. Latvuksensa menettänyt taimi taas saattaa kasvaa monihaaraiseksi. Ääritapauksessa hirven nakertama taimi voi kuolla kokonaan.

”Hirvien aiheuttamat vahingot sijoittuvat pitkälti samoille alueille, sillä talvilaitumille siirryttyään hirvet eivät enää liiku kovin pitkiä matkoja.”

Metsänomistajille maksettiin viime vuonna hirvituhokorvauksia reilut 450 000 euroa. Remeksen mukaan summa kattaa vahingoista vain noin puolet.

”Tehokkain keino hirvivahinkojen vähentämiseksi olisi hirvikannan supistaminen.”

X