Huhuu naaraat, minä täällä, olen vanha ja yksinäinen – tämän huuhkaja kertoo huhuillessaan syksyisin

Jaa artikkeli
huuhkaja
Huuhkaja huhuilee kertoakseen kaikille, että tämä on minun reviirini. © Colourbox
Syksyllä huhuileva huuhkaja on todennäköisesti omilleen jäänyt iäkäs koiras.

kysymys

Pöllöjen soidinhuudot kajahtelevat kevättalvesta, mutta miksi huuhkaja huutelee jo alkusyksystä?

Pöllöttäjä

Vastaus

Huuhkajan loppukesän huhuilu on reviirin kuuluttamista. Huhuilija on todennäköisesti vanha koirashuuhkaja, joka on jäänyt yksin elinalueelleen. Huhuilemalla se ilmoittaa lajitovereilleen elävänsä yhä reviirillään ja yrittää samalla houkutella naaraita luokseen.

”Jos ravintotilanne on huono, reviiriltä lähtevät ensin poikaset ja niiden jälkeen naaras. Iäkkäämmät koiraat jäävät usein omille elinalueilleen”, kertoo Lintujärjestö BirdLifen tiedottaja Jan Södersved.

Huuhkajien soidin ajoittuu tammi-helmikuulle, ja pesintä voi alkaa jo helmikuussa. Huuhkajan pesään kuoriutuu yleensä kolmesta neljään poikasta.

”Valtaosa poikasista menehtyy ensimmäisenä talvenaan ravinnon puutteeseen. Jos pikkunisäkkäitä on vähän, myös täysikasvuiset linnut lähtevät hakemaan ravintoa reviiriensä ulkopuolelta. Silloin huonokuntoisia huuhkajia löydetään myös kaupunkiympäristöistä.”

Huuhkaja saattaa elää yli 20-vuotiaaksi. Nykyisen kannan säilyminen edellyttää sitä, että kaksi huuhkajaparin poikasista saavuttaa sukukypsyyden.

”Suomen huuhkajakannassa on tapahtunut viime vuosina pieni notkahdus. Kaatopaikoilla saalistaneen petolinnun ravinnonhankinta on vaikeutunut sitä mukaa, kun kaatopaikkoja on suljettu.”

X