Hyttyset himoavat keskiluokan iholle – Ikävä inisijä valitsee veriateriansa asuinalueen mukaan

Jaa artikkeli
Hyttynen
© istockphoto
Tuore tutkimus osoittaa, että hyttysten uhrit vaihtelevat kaupunkialueellakin sen mukaan, ollaanko köyhällä, keskituloisella vai rikkaalla asuinalueella.

Hyttyset imevät verta ihmisten lisäksi myös eläimistä. Köyhillä alueilla hyttyset saivat veriateriansa rotista.

Tuore yhdysvaltalaisen Baltimoren kaupungissa tehty tutkimus osoittaa, että hyttysten uhrit vaihtelevat kaupunkialueellakin sen mukaan, ollaanko köyhällä, keskituloisella vai rikkaalla asuinalueella.

Tutkijat keräsivät hyttysiä erilaisilta asuinalueilta ja määrittivät veriaterian perusteella, olivatko ne imeneet verta ihmisistä vai eläimistä.

Tulokset osoittivat, että sosioekonomiset tekijät vaikuttavat suuresti siihen, mistä hyttynen hankkii ravintonsa.

Köyhillä alueilla hyttyset imivät verta suhteellisesti eniten rotista. Jos alueella oli paljon kissoja, rottia oli vähemmän, jolloin uhriksi valikoitui useammin kissa.

Rikkailla alueilla veriateria taas saatiin suhteellisesti useimmiten ihmisestä kuin mistään eläimestä.

Nämä havainnot selittyvät asuinalueiden eroilla. Rikkailla alueilla ihmiset viettivät aikaa vehreillä takapihoilla, jossa he joutuivat hyttysten uhreiksi. Köyhillä alueilla ei ole takapihoja vaan aurinkoisia etupihoja, jossa hyttyset eivät viihdy. Sen sijaan siellä on paljon rottia.

Eniten hyttyset kiusasivat kuitenkin keskiluokkaisia ihmisiä. Heidän alueillaan oli vehreitä puistikoita, joissa hyttyset viihtyivät ja joissa ihmiset joutuivat hyttysten uhreiksi.

X