Ihmisaivot kasvoivat hiiren kallossa – hiiret eivät kuitenkaan tulleet älykkäämmiksi

© iStock
Tutkijoiden mukaan kyseessä on läpimurto, joka voi auttaa kasvattamaan ihmiselle varaosia.

Se voi kuulostaa tieteiskirjallisuudelta, mutta ei ole.

Tutkijat ovat ensimmäisen kerran onnistuneet siirtämään ihmisen laboratoriossa kasvatetut miniaivot hiirelle ja saaneet ne kasvamaan siellä.

Tutkijoiden mukaan kyseessä on läpimurto, joka paitsi hyödyttää tutkimusta voi myös jonakin päivänä auttaa kasvattamaan ihmiselle varaosia.

Tutkijat ovat osanneet jo melko pitkään kasvattaa laboratoriossa aivojen miniatyyreja eli organoideja. Nämä miniaivot kasvavat kantasoluista, mutta ongelmana on, että ilman luonnollista ympäristöä ne jäävät hyvin pienikokoisiksi.

Erityinen ongelma on riittävän verenkierron puute; ilman sitä solut eivät saa happea saati ravinteita.

Kalloon jätettiin ”ikkuna”

Yksi tapa kiertää tämä ongelma on istuttaa miniaivot kasvamaan jonkin toisen eläimen aivokudokseen.

Nyt Salk-instituutin tutkijat raportoivat Nature Biotechnology -sarjassa ensimmäisestä vakuuttavasta läpimurrosta tällä alueella.

He istuttivat 200 hiiren aivoihin siivun kantasoluista kasvatettuja ihmisaivoja ja seurasivat, mitä tälle linssin kokoiselle siivulle tapahtuu. Hiirten kalloon jätettiin pieni ”ikkuna”, josta käsin voitiin ottaa näytteitä.

Tulokset osoittivat, että 80 prosentilla hiiristä ihmisen miniaivot liittyivät onnistuneesti hiirten aivoihin. Ne sulautuivat osaksi hiiriaivojen verenkiertoa, ja hermosolujen synapsit kommunikoivat hiiren hermosolujen kanssa.

Kaiken kaikkiaan miniaivot näyttivät toimivan täysin normaalisti osana hiirten aivoja.

Entä toimenpiteen eettisyys?

Tutkimusryhmä paljasti esitietoja hiiri-ihmiskokeestaan jo vuonna 2017, ja silloin uutinen herätti kysymyksiä toimeenpiteen eettisyydestä.

Suurin huoleenaihe oli, miten ihmisen aivokudos vaikuttaisi hiireen. Tulisiko siitä esimerkiksi älykkäämpi? Saisiko se joitakin ihmismäisiä ominaisuuksia?

Nyt julkaistu tutkimus näyttää lieventävän näitä huolenaiheita.

Tutkijat eivät testeissä ainakaan havainneet mitään eroa tavallisten hiirien ja ihmisaivoilla rikastettujen hiirten käytöksessä tai älykkyydessä.