Ilmaston lämpeneminen pakottaa valkoposkihanhet kilpajuoksuun kevään kanssa - Poikaskuolleisuus kasvussa

Muuttomatka, joka ennen kesti kuukauden, taitetaan nyt noin viikossa. Hanhet saapuvat pesimisalueilleen niin heikossa kunnossa, että pesinnän onnistuminen vaarantuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muuttomatka, joka ennen kesti kuukauden, taitetaan nyt noin viikossa. Hanhet saapuvat pesimisalueilleen niin heikossa kunnossa, että pesinnän onnistuminen vaarantuu.
Teksti:
Jani Kaaro

Valkoposkihanhet ärsyttävät Helsingissä, mutta maailmanlaajuisesti niillä on ongelma – kevään aikaistuminen. Tuoreen tutkimuksen mukaan ne väsyttävät itsensä koettaessaan ehtiä arktisille pesimäseuduilleen juuri kevään korvalla, ja niiden strategia ei toimi kovin hyvin.

Valkoposkihanhet pesivät Jäämeren rannikolla, jonne ne muuttavat joka kevät talvehtimisalueiltaan Euroopassa ja Venäjällä. Normaalisti niiden paluumuutto kestää noin kuukauden, minä aikana ne ehtivät pysähtyä monta kertaa tankkaamaan.

Tankkaustaukojen ansiosta hanhet ovat hyvässä kunnossa saapuessaaan pesimispaikoilleen, missä ne aloittavat munimisen heti.

Lintumaailman lampaat

Poikasten kuoriutuessa arktinen kasvillisuus on kukkeimmillaan, joten poikasten ruokatalous on turvattu. Hanhet ovat lintumaailman lampaita ja ne syövät heinää, ruohoa ja muita kasveja.

Current Biology -sarjassa julkaistu tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että keväiden aikaistuminen pohjoisessa on saanut hanhet muuttamaan muuttostrategiaansa. Hanhien seuranta on osoittanut, että matka, joka ennen kesti kuukauden, taitetaan nyt noin viikossa. Se tarkoittaa, että tankkauspaikoilla pysähdytään vain lyhyesti tai ne jätetään kokonaan välistä.

Rankalla muuttomatkalla on seurauksena. Hanhet saapuvat pesimisalueilleen niin heikossa kunnossa, että niiden on ensin syötävä yli viikon ajan ennen kuin ne pääsevät munimaan. Pohjoisen lyhyessä kesässä viikkokin on pitkä aika, ja sen seurauksena poikaset kuoriutuvat parhaan kasvukauden ollessa ohi. Tutkijoiden mukaan tämä näkyy jo nyt poikaskuolleisuuden lisääntymisenä.

X