Ilmaston lämpenemisen onnenpotku: Tyynenmeren syvät osat viilenevät – mutta miksi se on hyvä asia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© colourbox
Vaikka ilmasto ja merten pintavedet lämpenevät, merten syvyyksissä kulkee kylmä virtaus, joka viilentää Tyynen valtameren syviä vesiä.

Vaikka ilmasto ja merten pintavedet lämpenevät, merten syvyyksissä kulkee kylmä virtaus, joka viilentää Tyynen valtameren syviä vesiä.

Erikoista ilmiössä on se, että tuo kylmä virtaus on satoja vuosia vanhaa. Se on merivettä, joka viileni pikku jääkauden (1450–1850) aikana ja vaeltaa nyt kohti Tyyntämerta.

Löydössä on kyse niin sanotusta termohaliinikierrosta, joka on vanhastaan tuttu ilmiö. Siinä viileä vesi Pohjois-Atlantilla sukeltaa merten syvyyksiin ja aloittaa pitkän, jopa tuhat vuotta kestävän matkan kohti Pohjoista Tyyntämerta, jossa se nousee ylös.

Koska matkanteko kestää erittäin kauan, pikku jääkaudella viilentynyt poikkeavan kylmä vesi on vielä matkalla ikään kuin aikakapselissa.

Tämän takia kylmä vesi viilentää tällä hetkellä Tyyntämerta alle kahden kilometrin syvyydessä.

Atlantilla lämpenee

Amerikkalaiset tutkijat pyrkivät osoittamaan teoriansa oikeaksi vertaamalla syvän meren vanhoja lämpötilamittauksia 1870-luvulta uudempiin 1970-luvun mittauksiin.

Jos teoria pitää paikkansa, Atlantin syvien osien pitäisi lämmetä, kun pikku jääkauden aikainen kylmä vesi virtaisi pois. Tyynenmeren syvien osien puolestaan tulisi viiletä, kun virtaus ulottuu sinne.

Tismalleen tämän mittaukset myös osoittivat.

Merten syvien osien viileneminen voi olla onnenpotku lämpenevässä ilmastossa.

Se voi tarkoittaa, että meret kykenevät imemään itseensä enemmän lämpöä kuin olisi mahdollista, jos pikku jääkauden viilentävää vaikutusta ei olisi.

Tyynenmeren syvät vedet elävät siis vielä keskiajan ilmastossa, ja siellä elävät kalat ovat onnellisen tietämättömiä maapallon lämpenemisestä.

Lue myös:

Ilmaston lämpenemisestä huolimatta jääraja on pysynyt pohjoisella Itämerellä samalla alueella – silti muutoksiakin on

X