Influenssaa ei esiinny Suomessa kesällä – Miksi ihmeessä?

Influenssa viettää kesällä hiljaiseloa. Missä se oikein lymyilee kesän ajan?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Influenssavirukset käyvät keräämässä voimia talvea varten ”etelänlomalla”.

Influenssa viettää kesällä hiljaiseloa. Missä se oikein lymyilee kesän ajan?
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Yksi influenssan suuria salaisuuksia on sen vuodenaikaisvaihtelu.

Influenssakausi alkaa Suomessa yleensä joulukuussa tai vuoden vaihteen tienoilla. Kauden huippu on tammi–helmikuussa, ja viimeiset tapaukset todetaan usein huhti–toukokuussa. Tämän jälkeen influenssa katoaa, kunnes se palaa taas vuodenvaihteessa.

Missä influenssa viettää kesän ja alkusyksyn? Lymyileekö se jossakin lähialueillamme ja odottaa talven tuloa? Vai muuttaako se kesän viettoon jonnekin kauemmaksi?

Salainen taukopaikka

Influenssan poissaolon selvittämisessä ei ole kysymys vain akateemisesta uteliaisuudesta.

Joka kevät, kun influenssavirus väistyy, se jättää jälkeensä silloiselle influenssaviruksen kannalle immuunin väestön. Kun virus seuraavana talvena palaa, se on muuttanut ”aseistustaan” siten, että edellisellä kaudella hankittu immuniteetti ei enää anna suojaa uudelle viruskannalle.

Olisi siis hyvä tietää, miten ja missä tämä viruksen uudistuminen tapahtuu.

Voisiko uudistuminen tapahtua jo influenssakaudella, kun virukset tarttuvat ihmisestä toiseen? Jos näin olisi, viruksissa pitäisi näkyä muutoksia jo kauden aikana.

Influenssakaudella kerätyissä näytteissä tällaisia muutoksia ei kuitenkaan ole nähty. Tämä tarkoittaa, että virukset keräävät uuden aseistuksena siellä, missä ne pitävät taukoa. Ne eivät siis vedä lonkkaa, vaan varustautuvat uuteen kauteen keräämällä itseensä uusia mutaatioita salaisessa taukopaikassaan.

Koti päiväntasaajalla

Voisivatko influenssavirukset uudistua kaikessa hiljaisuudessa täällä Suomessa? Jos näin olisi, silloin samalta alueelta eri vuosina kerätyt influenssavirukset olisivat geneettisesti lähellä toisiaan, koska ne vaihtaisivat geenejä toistensa kanssa.

Yhdysvalloissa tätä on tutkittu, ja vastaus oli selvä. Virukset olivat niin erilaisia, että ne olivat käyneet hakemassa geenejä jostain kauempaa.

Geenit itse asiassa viittasivat siihen, että influenssavirukset sahaavat säännöllisesti tropiikin ja pohjoisen väliä. Talvella ne lähtevät päiväntasaajalta uuteen sotisopaan varustautuneina kohti pohjoista tai etelää, ja kesällä ne palaavat päiväntasaajan seuduille uusiutumaan.

Aina influenssaa

Tropiikissa influenssan kohdalla törmätään toiseenkin kummallisuuteen.

Tropiikissa influenssa ei aiheuta laajoja epidemioita, eikä siellä esiinny erityisiä sairastumispiikkejä. Todennäköisyys sairastua influenssaan on siis kaikkina vuodenaikoina yhtä suuri.

Sitä, miten influenssavirukset kulkeutuvat joka syksy tropiikista Suomeen ja miksi ne esiintyvät meillä epidemioina, ei vieläkään täysin tiedetä.

Yksi mahdollinen selitys on se, että Suomen ilmastolliset tekijät ovat virukselle suotuisia vain talvisaikaan. Talvisaikaan viruksella voi myös olla paremmat leviämismahdollisuudet, koska ihmiset viettävät pitkiä aikoja sisätiloissa tiivisti muiden kanssa.

Kesästä ja kesälomista nauttiessa voi siis pohtia, olisiko Suomessa lainkaan influenssaepidemioita, jos täällä olisi aina kesä.

Lue myös:

Suojautuisinko flunssalta aasialaiseen tyyliin?

Kannattaako ottaa influenssarokotus?

 

X