Influenssavirus muuttaa muotoaan – Ovatko tutkijat askelen päässä uudesta influenssalääkkeestä?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Influenssavirus on muuntautumiskykyinen, mikä on haaste tutkijoille.
Influenssavirus on muuntautumiskykyinen, mikä on haaste tutkijoille. © iStock
Influenssavirus on muuntautumisen mestari. Se tulee Suomeen joka syksy hieman muuntuneena, ja joka syksy sitä vastaan koetetaan taistella hieman muunnetulla rokotteella.

Nyt tutkijat ovat kuitenkin onnistuneet: vaikka influenssavirus on muuntautumiskykyinen, tutkijat onnistuivat kääntämään kyvyn sitä itseään vastaan. Uusi lääkekandidaatti saa viruksen muuntumaan niin hillittömästi, että se menettää toimintakykynsä ja kuolee.

Lue myös: Entinen urheilija Krista Lahtinen epäilee, että sikainfluenssarokotus aiheutti hänen jatkuvan väsymyksensä – Norja maksanut samaan tautiin sairastuneille korvauksia rokotehaitasta

Ennalta ehkäisevä lääke ei influenssarokote

Kyseessä ei siis ole rokote, joka otetaan ennaltaehkäisevästi, vaan lääke, jolla infektio koetetaan parantaa.

Influenssaan tepsivää lääkettä onkin odotettu pitkään. Aiempien lääkkeiden, kuten oseltamiviirin ja antamadiinin, teho influenssan aiheuttamaan infektioon on kyseenalainen.

Sekin teho, mikä niillä saattaa olla jos lääke otetaan heti infektion alettua, kyseenalaistuu sillä, että virus on kehittänyt vastustuskyvyn molempia lääkkeitä vastaan.

Kuumeeton flunssa ja sairasloma

© ISTOCKPHOTO

Kuumepäivien määrä laski

Tuore lääkekandidaatti, joka kulkee nimellä EIDD-2801, perustuu uudenlaiseen mekanismiin. Sen pohjana on molekyyli nimeltä N-hydroksikystidiini (NHC), joka laboratorio-oloissa estää monenlaisten rna-virusten toimintaa.

Makakeilla tehdyissä tutkimuksissa se ei kuitenkaan ole imeytynyt kunnolla apinoiden elimistöön, mikä on ollut esteenä lääkekehitykselle.

Emory-yliopiston tutkijat onnistuivat muuttamaan molekyylin rakennetta siten, että se imeytyy paremmin. He antoivat lääkettä freteille, jotka ovat influenssatutkimuksessa parhaiten ihmisiä vastaavia eläinmalleja.

Jos fretit saivat lääkettä 12 tunnin sisällä infektiosta, niille ei kehittynyt sairautta ollenkaan. Myöhemmässäkin vaiheessa annettu lääke vähensi selvästi virusten määrää ja lääkettä saaneilla freteillä oli vähemmän kuumepäiviä.

Influenssavirus ei kykene enää kopioida itseään

Lääkkeen mekanismi on erikoinen. Virus liittää lääkemolekyylin osaksi rna-ketjuaan kohtaan, jossa pitäisi olla aminohappo sytosiini.

Tämän virheen vuoksi viruksen rna-alkaa kopioitua väärin ja siihen syntyy mutaatiota  – niin paljon, että virus ei kykene enää tekemään kopioita itsestään. Virus siis menee epäkuntoon ja tämä johtaa infektion talttumiseen.

Tässä vaiheessa vaikuttaa lisäksi siltä, että viruksen on vaikea kehittää vastustuskykyä virusta vastaan, tosin tämä selviää vasta jos lääke tulee yleiseen käyttöön.

Hyötyä myös muita rna-viruksia vastaan

Kliinisiin tutkimuksiin ihmisillä on vielä matkaa, mutta jos ne ovat lupaavia, voi lääkkeestä olla hyötyä muitakin rna-viruksia vastaan. Tunnettuja rna-viruksia ovat esimerkiksi ebola, sars, c-hepatiitti ja polio.

Rna-virukset kantavat geenejään rna:ssa dna:n sijaan.

X