Israelilaiset taistelivat jo muinoin kuritonta luonnonvoimaa vastaan - Arkeologit löysivät todisteen 7000 vuotta sitten käydystä draamasta

Arkeologit kertovat löytäneensä Israelista muinaisen muurin, jolla paikalliset koettivat estää Välimerta nousemasta heidän kyläänsä ja viljelyksilleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Meren alle Israelin Karmelrannikolla uponneen muurin jäänteet ovat noin sata metriä pitkät.

Arkeologit kertovat löytäneensä Israelista muinaisen muurin, jolla paikalliset koettivat estää Välimerta nousemasta heidän kyläänsä ja viljelyksilleen.
Teksti:
Jani Kaaro

Monessa maailman rantakaupungissa varaudutaan merenpinnan nousuun, mutta näin on tehty ennenkin. Arkeologit kertovat löytäneensä Israelista muinaisen muurin, jolla paikalliset koettivat estää Välimerta nousemasta heidän kyläänsä ja viljelyksilleen.

Nähtäväksi jää toistaako historia itseään, sillä tämä 7 000 vuotta sitten näytelty draama päättyi meren voittoon.

Satametrinen muuri Karmelrannikolla

Meren alle Israelin Karmelrannikolla uponneen muurin jäänteet ovat noin sata metriä pitkät. Kivikaudella, jolloin muuri rakennettiin, Välimeri nousi noin 4–7 mm vuodessa, eli enimmillään 70 senttimetriä sadassa vuodessa. Itse kylä taas on sijainnut vain kolme metriä merenpinnan yläpuolella.

Tämä yhdistelmä on tarkoittanut sitä, että kylää on kohdannut joka vuosi pahenevat tulvat. Kyläläiset koettivat suojautua merenpinnan nousulta rakentamalla muurin kivenlohkareista, joista suurimmat ovat halkaisijaltaan metrin.

Merenpinnan nykyistä nopeampi nousu

Muuri oli liian lähellä rantaviivaa liittyäkseen maanviljelyyn. Puolustusmuurikaan se ei voinut olla, koska sellainen olisi ympäröinyt koko kylää. Näin tutkijat päättelivät, että muurilla suojauduttiin merta vastaan. Merenpinnan nousu oli tuolloin paljon nopeampaa kuin tämän päivän noin 1,7–3 mm vuodessa.

Arkeologit ovat tienneet jo 1960-luvulta lähtien mereen uponneesta kylästä, mutta vasta talvimyrskyt vuonna 2012 ja 2015 paljastivat muurin jäänteet.

Lue myös: Tuhosiko meteoriitti Sodoman ja Gomorran kaupungit? Tutkijoiden mukaan räjähdyksen voimakkuus vastasi 666 Hiroshiman atomipommia

Lue myös: Seura kävi Israelissa: Halutaanko siellä edes rauhaa? Kärsimys on sietämätön muurin molemmilla puolilla

Israel tarjoaa paljon nähtävää historiasta kiinnostuneille. Kuva: Israelin turistiministeriö.

X