Järkyttävää: Maa on parturoitu paljaaksi – Haitin alkuperäisistä metsistä on kaadettu 99 prosenttia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Haitin metsät
© Image courtesy of Claudio Contreras
Kahden seuraavan vuosikymmenen aikana loputkin metsät ovat mennyttä, ja samalla katoavat monet Haitin metsissä elävät lajit.

Pääsiäissaarten ekokatastrofi 1600–1700-luvuilla kulminoitui siihen, kun aiemmin metsäisen saaren viimeinenkin puu kaadettiin. Sama tarina näyttää nyt tapahtuvan omana elinaikanamme Haitilla.

Vain prosentti jäljellä

Tuoreen tutkimuksen mukaan Haitin alkuperäisistä metsistä on kaadettu 99 prosenttia. Jäljellä on vain siis yksi prosentti saaren alkuperäisistä metsistä. Lisäksi saarivaltion 50 suurimmasta metsäisestä vuoresta 42 on parturoitu paljaaksi.

Tutkijat selvittivät asiaa vertailemalla satelliitti- ja ilmakuvia vuosien 1988–2016 välillä. Ne osoittivat, että tuona aikana alkuperäisten metsien peittämä pinta-ala kutistui 4,4 prosentista 0,32 prosenttiin.

Kaksi seuraavaa vuosikymmentä näyttävät koko metsän kohtalon

”Haiti on yksi ensimmäisiä maita, joka on menettänyt alkuperäiset metsät lähes kokonaan”, toteaa tutkimusta johtanut Blair Hedges yhdysvaltalaisesta Temple-yliopistosta.

Hän epäilee, että kahden seuraavan vuosikymmenen aikana loputkin metsät ovat mennyttä, ja samalla katoavat monet Haitin metsissä elävät lajit. Haiti on tunnettu lukuisista kotoperäisistä eläin- ja kasvilajeista, joita ei esiinny missään muualla maailmassa.

Puuta käytetään pääosin kotien lämmitykseen

Haitin pienellä saarella elää noin 11 miljoonaa ihmistä. Suurin osa puusta käytetään kodin ja hellan lämmitykseen, ei teollisuuden raaka-aineena. Metsiä myös raivataan jonkin verran maanviljelyksen tieltä.

X