Jo kivikaudella ihmiset söivät Skandinaviassa paljon kalaa – Miksi tämä tieto on paljastunut vasta äskettäin?

Jaa artikkeliLähetä vinkki

(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Jos olet paleodieetin harrastaja, kannattaa ruokavalioon lisätä paljon kalaa ja muita mereneläviä. Tuoreen tutkimuksen mukaan ainakin Skandinavian varhaisimmat asuttajat saivat ravinnostaan puolet tai enemmänkin kalasta.

Tutkimuksessa analysoitiin kahdeksankymmenen Ruotsista ja Tanskasta löydetyn luurangon hiili- ja typpi-isotooppeja, joiden perusteella voidaan tehdä päätelmiä heidän syömästään ravinnosta.

Itämeren rannalla Sölvesborgin lähellä ihmiset saivat puolet proteiinista kalasta, 10 prosenttia hylkeistä, 37 prosenttia villisioista, kauriista sekä muista nisäkkäistä ja vain kolme prosenttia sienistä, marjoista ja pähkinöistä.

Sen sijaan Gotlannissa, jossa ainoat nisäkkäät ovat jäniksiä, ihmiset saivat 60 prosenttia proteiinistaan kalasta ja 40 prosenttia hylkeistä.

Myös sisämaan kohteissa ihmiset söivät paljon kalaa. Varhaisimmat asuttajat näyttävät syöneen suhteessa enemmän pyöriäisiä ja muita merinisäkkäitä, mutta ajan kuluessa kalan merkitys ruokavaliossa lisääntyi.

Kalan merkitys kivikauden ihmisten ruokavaliossa tuli tutkijoille hienoisena yllätyksenä.

Tähän asti on ajateltu, että ihmiset olisivat tuolloin eläneet syömällä pääasiassa suuria nisäkkäitä. Tämä harhaluulo on voinut syntyä siitä, että suurten nisäkkäiden luut säilyvät ja löytyvät paremmin kuin hennot kalanluut.

X