Jopas jotakin! Tieteelle löytyi uusi laji – Twitteristä

Jaa kaverilleTilaa Seura
Uusi laji sai tutkijoilta nimen Troglomyces twitteri.
Uusi laji sai tutkijoilta nimen Troglomyces twitteri. © Derek Hennen
Tanskalaiset tutkijat ovat kuvanneet tieteelle uuden loissienen, jonka löytöpaikka jää historiaan.

Kerta se on ensimmäinenkin. Tieteelle uusi tuntematon laji bongattiin ensi kerran Twitterissä julkaistusta kuvasta.

Uusi laji loissienistä

Löydön teki Tanskan luonnonhistoriallisen museon tutkija Ana Sofia Reboleira. Hän törmäsi twitterissä kuvaan pohjoisamerikkalaisesta kaksoisjalkaisesta, jonka pinnalla hän erotti jotakin kiinnostavaa.

Pienet valkoiset pisteet tuskin olisivat herättäneet maallikossa edes tuhahdusta, mutta tutkijalle niissä oli jotakin tuttua. Ne muistuttivat selkärangattomien ulkoloisina eläviä Laboulbeniales-loissieniä.

Laboulbeniales-ryhmän sienet porautuvat hyönteisten ja muiden selkärangattomien kitinikuoren läpi ja ottavat ravintonsa suoraan isännästä. Sienen nippa nappa paljain silmin nähtävä pää pilkistää kuoren läpi.

Monet sienet eivät ole erikoistuneet vain tiettyyn isäntälajiin, vaan jopa isäntälajinsa tiettyyn ruumiinosaan. Myös Suomesta tunnetaan useita Laboulbeniales-ryhmän lajeja.

Troglomyces twitteri

Kun Ana Sofia Reboleiran epäilykset mahdollisesta loissienestä olivat heränneet, hän tarkasti kirjallisuudesta, että Pohjois-Amerikassa eläviltä kaksoisjalkaisilta ei ollut kuvattu ainoatakaan Laboulbeniales-sientä.

Tanskan luonnonhistoriallisessa museossa sattuu olemaan laaja pohjoisamerikkalaisten kaksoisjalkaisten kokoelma, joten hän alkoi käydä niitä järjestelmällisesti läpi. Lopulta niistä löytyikin useita yksilöitä samaa sientä, joka oli kuvan yksilöllä. Uusi laji sai tutkijoilta nimen Troglomyces twitteri.

Reboleira korostaa, että löytö ei olisi ollut mahdollinen ilman Tanskan luonnonhistoriallisen museon laajoja kansainvälisiä kokoelmia. Kaksoisjalkainen, jolla tuoreeltaan kuvattu sieni elää, on nimeltään Cambala annulata.

Lajin kuvaus löytyy Mycokeys-sarjasta.

Lue myös: Joka yhdeksäs laji on uhanalainen Suomessa – Tee edes tämä suojellaksesi luonnon monimuotoisuutta!

X