Syömättä pitkäikäiseksi? Kalorirajoitus kannattaa: kaloreistaan nipistävien on havaittu olevan hyvin terveitä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Syömättä pitkäikäiseksi: kalorirajoituksella elävien ihmisten on havaittu olevan hyvin terveitä
© istockphoto
Kalorirajoitus on ainoa tieteellisesti todistettu keino elää pitkä elämä.

Jos esimerkiksi hiirien päivittäisistä kaloreista nipistetään pois 40 prosenttia, kalorirajoitus auttaa niitä pysymään terveinä ja elävät pidempään.

Ihmisillä vastaavia tutkimuksia ei ole tehty, mutta kalorirajoituksella elävien ihmisten on havaittu olevan hyvin terveitä.

Mutta missä vaiheessa kaloreiden rajoittaminen pitäisi aloittaa, että siitä olisi hyötyä? Riittääkö, että odottaa eläkeikään ja nipistää kaloreitaan vasta sitten?

Omenan bakteerit

© Kristiina Kurronen / Kuvaryhmä / Skoy

Kalorirajoitus käyttöön hyvissä ajoin

Tätä on selvitetty hiiritutkimuksissa Max Planck- instituutissa ja tulokset ovat selvät. Kalorirajoitus on aloitettava hyvissä ajoin ja siitä on pidettävä johdonmukaisesti kiinni läpi elämän.

Jos hiirten kaloreita leikattiin vasta kun ne olivat vanhuksia, tällä ei ollut vaikutuksia niiden terveyteen. Jos hiiret taas aloittivat kalorirajoituksen hyvissä ajoin, mutta lopettivat sen kesken, ei tämäkään lisännyt terveyttä tai elämän pituutta.

Aineenvaihdunta ei hyödy nipistetyistä kaloreista vanhemmalla iällä

Miksi kalorirajoitus ei sitten toimi, jos sen aloittaa vanhemmalla iällä? Tutkijat koettivat pureutua tähän kysymykseen selvittämällä geeniaktiivisuutta eri kudoksissa.

He havaitsivat, että jos kalorirajoituksen aloittaa liian myöhään, se ei enää vaikuta hiiren aineenvaihduntaan. Vaikka ruokaa tulee vähemmän, aineenvaihdunta ei enää tässä vaiheessa siirry säästöliekille.

Lue myös: Lotta Backlund onnistui painonpudotuksessaan äitiyden ja terveellisemmän ruokavalion ansioista: ”Oli suuri oivallus ymmärtää, että elämän ei tarvitse olla jatkuvaa laihduttamista”

Lotta Backlund

Kalorirajoitus kannattaa. Stand-up koomikko Lotta Backlund laihtui kaloreita laskemalla 25 kiloa. © Pekka Nieminen / Otavamedia

X