Kanan aivot saivat nyt selityksen – Pelko tarvitsee tilaa päässä

Jaa artikkeliTilaa Seura
kanan aivot
Pienistä aivoista on ollut hyötyä siten, että lintu ei stressaannu ihmisten läheisyydestä tai kovista äänistä. © Per Jensen
Tuore tutkimus osoittaa, että kanan aivot ovat pienentyneet sen jälkeen kun ne liittyivät ihmisten seuraan. Ja ne ovat auttaneet kanaa sopeutumaan eloon ihmisten seuralaisena.

”Kananaivo” ei ole imarteleva kuvaus kenestäkään. Tuore tutkimus kuitenkin osoittaa, että kanan aivot ovat pienentyneet sen jälkeen kun ne liittyivät ihmisten seuraan. Eikä siinä kaikki – pienet aivot ovat peräti auttaneet kanaa sopeutumaan eloon ihmisten seuralaisena.

Nämä tulokset tulevat ruotsalaisesta Linköpingin yliopistosta, jossa on tutkittu miten kesyyntyminen on vaikuttanut kanoihin. Kaikki kanat polveutuvat punaviidakkokanasta, joka elää edelleen luonnonvaraisena Aasian metsissä.

Tutkijat aloittivat kokeensa punaviidakkokanoilla ja antoivat niiden jälkeläisten lisääntyä kymmenessä eri sukupolvessa. Kustakin sukupolvesta kuitenkin poistettiin pelokkaimmat yksilöt ja laitettiin toiseen ryhmään. Näin tutkijat koettivat jäljitellä tapaa, jolla kanoja on jalostettu vuosikymmenten ajan.

Tutkijat selvittivät, miten kanan aivot muuttuvat.

Tutkijat selvittivät, miten kanan aivot muuttuvat. © iStock

Näin kanan aivot pienentyivät

Kun tutkijat kokeen lopussa vertailivat alkuperäisiä punaviidakkokanoja ja jälkeläisiä kymmenen sukupolven päässä, he huomasivat, että jälkimmäisten aivot olivat pienentyneet.

Tutkijoilla on myös epäilys siitä, mistä pieneneminen johtui. Aivot olivat nimittäin kutistuneet alueilla, jotka reagoivat vaaraan, ja siksi pieniaivoiset linnut olivat pelottomia.

Niinpä valitsemalla aina kesyimpiä yksilöitä valittiin myös yksilöitä, joilla oli pienimmät aivot. Linnuille pienistä aivoista on ollut hyötyä siten, että ne eivät stressaannu ihmisten läheisyydestä tai kovista äänistä yhtä herkästi kuin yksilöt, joista ne polveutuivat.

Lue myös: Miehet oikaisevat ja naiset suunnistavat maamerkkien avulla: Onko miehillä parempi suuntavaisto kuin naisilla?

Lue myös: Näin kuolemattomuus luo harhan – Miksi aivomme kieltäytyvät ymmärtämästä omaa kuolemaamme?

X