Vanhoista käsikirjoituksista löytyi ihmisen DNA:ta – papisto pussaili pyhiä tekstejä

Jaa artikkeli
Pergamenteissa on monenlaita nahkaa. © MVPHOTOS
DNA-testi paljastaa, mistä eläimistä pergamentit tehtiin. Se paljastaa myös jotain muuta..

Keskiaikaiset käsikirjoitukset ovat tutkijoille aarreaitta. Niiden aarteet eivät kuitenkaan rajoitu kulttuuriseen sisältöön.

Pergamentit ovat käsiteltyä eläinten nahkaa, joten niihin on tallentunut myös eläinten historiaa. Tuoreessa tutkimuksessa tanskalaiset tutkijat ovat analysoineet, mistä eläimistä pergamentit on tehty.

Yksi tutkijoiden analysoimista käsikirjoituksista on Yorkin tuomiokirkossa säilytettävä, noin tuhat vuotta vanha Yorkin gospel.

Koska käsikirjoitus itsessään on arvokas, siitä ei voitu leikata näytettä DNA-analyysiin. Sen sijaan DNA otettiin pyyhekumipurusta. Käsikirjoituksia nimittäin puhdistetaan aika ajoin pyyhekumilla, ja tutkijat pyysivät konservaattoreita tallettamaan purun.

Analyysi osoitti melko yllätyksettömästi, että Yorkin gospel oli tehty naudasta, joskin joukossa oli myös lampaannahkaa. DNA:sta näkyi myös eläinten sukupuoli: suurin osa oli naaraita.

Toisessa käsikirjoituksessa oli vasikan, lampaan, vuohen ja kauriin nahkaa.

Yhdessä käsikirjoituksessa voi olla sadankin yksilön nahkaa, joten analyysi oli vasta ensikurkistus pergamentin DNA-historiaan.

Käsikirjoituksista löytyi myös ihmisen DNA:ta – erityisesti sivuilta, joissa on pyhiä tekstejä ja joita papisto on suudellut monessa sukupolvessa.

Lue myös:

Vanha kirja tuoksuu suklaalta ja kahvilta – Syy löytyy selluloosasta

X