Lääketiede kiittää – Kasveista löytyi harvinaista mineraalia

Jaa artikkeliTilaa Seura
© Paul aston

Brittiläiset tutkijat ovat ensimmäistä kertaa eristäneet kasveista harvinaista mineraalia, vateriittia.

Tieto löydöstä on otettu iloisesti vastaan, sillä vateriitille on povattu paljon käyttöä lääketieteellisessä teknologiassa.

Vateriitti on yksi kalsiumkarbonaatin kidemuoto. Sitä on löydetty meteoriiteista, ja lisäksi sitä esiintyy pieniä määriä makean veden äyriäisissä, kalojen sisäkorvassa ja lintujen munissa.

Syy vateriitin harvinaisuuteen on sen epävakaudessa. Maapallon kosteassa ilmakehässä aine muuttaa helposti kidemuotoaan esimerkiksi kalsiitiksi.

Monilla kasveilla esiintyy vateriittia ja kalsiittia

Tuoreessa tutkimuksessa erityisesti rikkokasvit osoittautuivat rikkaaksi vateriitin lähteeksi. Vateriittia tuotettiin lehtisolukossa, josta se eritettiin lehden pinnalle valkeaksi suojakuoreksi. Monilla kasveilla esiintyi sekä vateriittia että kalsiittia, mutta yksi laji, Saxifraga sempervivum, tuotti puhdasta vateriittia.

Vateriitin ominaisuudet ovat ihanteellisia sovelluksissa, jotka täsmäkuljettavat lääkkeitä kohdekudoksiinsa. Lisäksi sillä on käyttöä ortopedisessa kirurgiassa.

Tässä tutkimuksessa vateriittia tuottivat vuoristokasvit, joiden elinala on viime vuosina kutistunut ilmaston lämpenemisen vuoksi. Tutkijat kuitenkin uskovat, että vateriittia löytyy jatkossa myös muilta ankarien olojen kasvilajeilta.

X