Katso huikea video! Näin varikset rakentavat työkaluja – Keppiä kepin perään vain ja suu makeaksi

Jaa kaverilleTilaa Seura
Uudenkaledonianvaris ja työkalu. © Auguste von Bayern / Max Planck Institute
Tutkijat saivat varikset rakentamaan moniosaisia työkaluja ja käyttämään niitä ruoan hankintaan.

Varikset, naakat ja korpit ovat älykkäitä lintuja, mutta saksalaisen Max Plack -instituutin ja Oxfordin yliopiston tutkijoiden löydös on ylitse muiden.

Varikset keksivät, miten tikkujen avulla saa ruokaa

Tutkijatiimi sai uudenkaledonianvarikset (Corvus moneduloides) rakentamaan useampiosaisia työkaluja ja käyttämään niitä ruoan hankintaan.

Tutkijat esittelivät variksille suljetun laatikon, jonka sisällä oli ruokaa ja oven alla pieni rako. Varisten saataville jätettiin riittävän pitkiä tikkuja.

Linnut keksivät hyvin nopeasti, kuinka tikku työnnetään oven alla olevasta raosta laatikon sisään ja liu’utetaan sen avulla ruokapala ulos päädyssä olevasta aukosta.

© Screen Shot / Max Planck Institute

Seuraavaksi tutkijat jättivät laatikon eteen lyhyitä, toisiinsa kytkettävissä olevia palasia, joista kukin oli erikseen liian lyhyt, jotta niiden avulla olisi voinut keplotella ruokapalaa ulos laatikosta.

Älykkyyttä ja ongelmanratkaisukykyä

Yksi koe-eläimistä, Mango-niminen uudenkaledonianvaris osasi yhdistää jopa neljä lyhyttä osaa toisiinsa, jotta se sai riittävän pitkän varren eväiden kaivamiseksi ulos aarrearkusta.

Tutkijat pitävät löydöstä merkittävänä osoituksena varislintujen huomattavasta älykkyydestä ja ongelmanratkaisukyvystä.

Useammasta erillisestä osasta koostuvien työkalujen rakentamiseen ovat eläinkunnasta tähän asti pystyneet vain apinat.

Tyynen valtameren saarella, Uudessa-Kaledoniassa elävä varislaji on hämmästyttänyt aiemminkin. Vuonna 2002 uudenkaledonianvaris Betty onnistui ensimmäistä kertaa todistettavasti luomaan koukkutyökalun rautalangasta taivuttamalla.

Lähde: Max Planck -instituutti 


Video: Oxford University / Youtube

X