Kauhusta apua koronaan - Tuoreen tutkimuksen mukaan kauhu- ja apokalypsielokuvien katselu on vähentänyt pandemian aiheuttamaa ahdistusta

Kun tapahtumat vyöryvät päälle tosielämässä, tällaisten elokuvien ystävät ymmärtävät paremmin, miksi ja mitä tapahtuu.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Jos on nähnyt yhteiskunnan romahtavan monta kertaa elokuvissa, pandemian kaltaiset tilanteet eivät tule täytenä yllätyksenä. Kuva: istockphoto

Kun tapahtumat vyöryvät päälle tosielämässä, tällaisten elokuvien ystävät ymmärtävät paremmin, miksi ja mitä tapahtuu.
Teksti: Jani Kaaro

Jos olet katsellut enemmän kuin määräsi elokuvia, joissa zombiet hyökkäävät, avaruusolennot valloittavat maapallon ja koko ihmiskunta uhkaa tuhoutua superviruksen kynsissä, voit tuntea tyyty­väisyyttä.

Tuore tutkimus nimittäin osoittaa, että koronapandemia on koetellut kauhu- ja apokalypsielokuvien ystäviä muita hellem­min.

He ovat kokeneet pande­mian aikana vähemmän ahdistusta kuin muunlaisten elokuvien ystävät, minkä lisäksi he ovat olleet paremmin valmistautuneita poikkeustilaan.

Elokuva opettaa

Chicagon yliopiston tutkimuksessa oli mukana 310 vapaaehtoista, jotka vastasivat kysymyksiin elokuvamieltymyksistään ja siitä, missä määrin pandemia oli heitä ahdistanut ja miten hyvin he kokivat olevansa varautuneita pandemiaan.

Tulokset osoittivat, että pandemia ahdisti kauhuelokuvien ystäviä selvästi vähemmän kuin muita vastaajia. Jos vastaajat taas olivat apokalyptisten elokuvien ystäviä, he kokivat olevansa muita paremmin varautuneita pandemian tuomiin muutoksiin.

Tutkimusta johtanut Coltan Scrivner Chicagon yliopistosta ei pidä tuloksia erityisen yllätyksellisinä. Jos on nähnyt yhteiskunnan romahtavan monta kertaa elokuvissa, pandemian kaltaiset tilanteet eivät tule täytenä yllätyksenä.

Näin täysin fiktiiviset elokuvat voivatkin yhtäkkiä muuttua eräänlaisiksi opetuselokuviksi.

Esimerkiksi tutkijat nostavat vuoden 2011 hittielokuvan Tartunta. Monet kohtaukset elokuvassa ovat kuin suoria toisintoja koronapandemiasta.

Elokuvasta löytyvät sosiaalisen etäisyyden säännöt, viruksen leviäminen pinnoilta ja pisaroista sekä valheelliset parannuskeinot.

”Jos olet katsonut paljon apokalyptisia elokuvia, olet kokenut valkokankaalla massiivisia sosiaalisia mullistuksia, poikkeustilan aikoja ja ihmisten erilaisia reaktiotapoja katastrofin edessä”, tutkija Mathias Clasen Århusin yliopistosta sanoo The Guardianin haastattelussa.

Kun tapahtumat vyöryvät päälle tosielämässä, tällaisten elokuvien ystävät ymmärtävät paremmin, miksi ja mitä tapahtuu.

X