Kävely parantaa mielialaa - Syynä lisääntynyt dopamiinin eritys

Mielialaa säätelevä dopamiini on tärkeässä roolissa kävelyssä.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kävely tekee niin sielulle kuin ruumiille hyvää.

Mielialaa säätelevä dopamiini on tärkeässä roolissa kävelyssä.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Monet ovat huomanneet, että kävely parantaa mielialaa. Mutta mistä kävelyn positiivinen vaikutus syntyy? Tuleeko se raikkaasta ilmasta ja kauniista maisemista? Vai ehkä siitä tiedosta, että käveleminen parantaa kuntoa ja tuottaa terveyshyötyjä?

Amerikkalaistutkijoiden mukaan positiivinen vaikutus tulee kävelystä itsestään – siitä, että laitamme jalkaa toisen eteen. Yhdysvaltalaisen Iowan yliopiston tutkijat tulivat näihin tuloksiin tutkimalla kävelyn vaikutusta mielialaan useissa eri kokeissa.

Ensimmäisessä vapaaehtoiset kävelivät kaksitoista minuuttia kampuksen rakennuksilla, kun taas verrokkiryhmä katsoi videota kampuksen rakennuksista.

Toisessa kokeessa vapaaehtoiset kävelivät yksikseen virastorakennusten sisätiloissa, kun taas verrokkiryhmä istui saman ajan katsellen kuvia rakennuksista.

Molemmissa kokeissa kävelijöiden mieliala oli paljon keveämpi ja parempi kuin istujilla.

Viimeisessä kokeessa vapaaehtoiset jaettiin kolmeen ryhmään. Kaikki vietiin juoksumatolle, josta käsin he saivat katsoa televisiosta samaa ohjelmaa.

Ensimmäisen ryhmän osanottajat istuivat, toiset seisoivat ja kolmannet kävelivät juoksumatolla. Jälleen kerran kävelyryhmän vapaaehtoisilla oli kokeen jälkeen positiivisin mieliala.

Tutkijat päättelevät, että kävely itsessään parantaa mielialaa. Tämä on paljon mahdollista, sillä motivaatiota ja mielialaa säätelevä dopamiini on tärkeässä osassa myös kävelyssä, kuten muussakin motorisessa toiminnassa.

Lue myös kirjoittajan Galileon keskisormi -blogia

 

Kasvaako lihasmassa kävelylenkillä?

Kestävyyskunto on hyödyksi aivoille

Pyöräily sopii kaikenkuntoisille liikkujille

X