Käytätkö metroa liikkumiseen? Metro kuljettaa myös miljardeja bakteereja: lajisto vaihtuu päivän edetessä

Jaa artikkeliTilaa Seura
Metrossa liikkuu paljon bakteereja.
© Mirva Kakko / Otavamedia
Metron matkustajilla on seuranaan muutakin kuin kanssamatkustajansa. Tuoreessa tutkimuksessa havaittin, että kaikki metron matkustajat tuovat mukanaan oman mikrobiominsa, minkä vuoksi metron mikrobilajisto on jatkuvassa muutoksessa päivän aikana.

Tutkimus tehtiin Hong Kongissa ja sen taustalla on tieteellisen kiinnostuksen lisäksi myös kansanterveydellisiä tavoitteita: selvittää, millä tavalla tauteja aiheuttavat mikrobit leviävät julkisen liikenteen kautta. Tämän ymmärtäminen on keskeisen tärkeää erilaisten epidemoiden torjunnassa.

Metrojen mikrobistoa on tutkittu aiemminkin maailman suurkaupungeissa. Ne ovat osoittaneet, että metroissa matkustaa suuri määrä mikrobeja, pääosin ihmiselle harmittomia. Näytteet on kuitenkin otettu metrojen sisäilmasta tai pyyhkimällä kädensijoja. Hong Kongin yliopiston tuoreessa tutkimuksessa haluttiin tarkempi kuva siitä, missä määrin mikrobit tarttuvat ihmisiin metromatkan aikana.

Vapaaehtoiset pesivät ja desinfioivat kätensä ennen metromatkaa. Sen jälkeen he ajoivat noin puoli tuntia pitäen kiinni kädensijoista, minkä jälkeen tutkijat ottivat heidän kämmenestään pyyhkäisynäytteen, ja näytteen mikrobisto analysoitiin laboratoriossa.

Metrolinjan mikrobilajisto kertoo ympäristöstä ja käyttäjistä

Tulokset osoittivat, että mikrobilajisto alkoi muodostua aamulla metrolinjan ympäristön mikrobeista. Esimerkiksi linjalla, joka ajoi lähellä merenrantaa, oli aamulla paljon valtamerten mikrobilajistoa. Päivän mittaan lajisto alkoi muuttua yhä ihmismäisemmäksi, kun ihmiset toivat metroon omat ihobakteerinsa.

Aiempien tutkimusten perusteella tiedetään, että jokaisella ihmisellä on oma mikrobiominsa, eräänlainen ihmistä ympäröivä näkymätön mikrobipilvi, ja tämän mikrobipilven ihmiset tuovat mukanaan myös metroihin, missä ne tuovat oman pikantin lisänsä soppaan sekoittuessaan metrovaunun yleiseen mikrobistoon.

Öisin vaunuissa antibioottiresitenttejä mikrobikantoja

Silmäys antibioottiresistenssigeenejä kantaviin mtkrobeihin osoitti tutkimuksen hyödyllisyyden. Aamulla, kun vaunut oli desinfioitu ja monet linjat ajoivat melko tyhjinä, niistä ei löytynyt antibiooteille resistenttejä bakteereja. Mutta yöllä, kun sadattuhannet ihmiset olivat matkustaneet vaunuissa, kaikilla linjoilla oli antibioottireistenttejä mikrobikantoja.

Mielenkiintoisesti linja, joka poikkeaa Kiinan puolella, sisälsi selvästi enemmän antibioottiresistenttejä kantoja kuin muut linjat. Tämä voi heijastella Kiinan vapaampaa käytäntöä antibioottien määräämisessä niin ihmisille kuin kotieläimille.

Antibiooteille vastustuskykyiset mikrobit ovat globaali ongelma. Tämän tutkimuksen perusteella metrot ovat yksi mahdollinen tartunnan lähde, vaikka tartunta ei kaikissa ihmisissä sairautta aiheutakaan.

X