Kettu kesyyntyy ja muuttaa kaupunkeihin – anatomiakin voi muuttua

Englanti tarjoaa hyvät olosuhteet havainnoida ketussa tapahtuvia muutoksia. Kettu on lajina vallannut kaupungit jo vuosikymmeniä sitten.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kaupunkien ketut vaikuttavat tottuneilta ihmisten läsnäoloon. Kuva: Adobe stock

Englanti tarjoaa hyvät olosuhteet havainnoida ketussa tapahtuvia muutoksia. Kettu on lajina vallannut kaupungit jo vuosikymmeniä sitten.
Teksti: Jani Kaaro

Kun susi kesytti itsensä ihmisen parhaaksi kaveriksi, sen anatomiassa tapahtui selviä muutoksia. Sen kallo lyheni ja pyöristyi, ja myös sen kuono lyheni ja muuttui leveämmäksi. Nyt tutkijat Englannissa pohtivat, kokeeko kettu saman muutoksen.

Tänä päivänä kettu on  kaupungeissa tavallinen näky, ja joidenkin havaintojen mukaan niiden käyttäytyminenkin on muuttunut. Ne eivät ole niin arkoja kuin vielä vuosikymmen sitten, vaan vaikuttavat tottuneilta ihmisten läsnäoloon.

Glasgown yliopiston tutkija Kevin Parsons selvitti Skotlannin luonnonhistoriallisen museon kokoelmista poikkeaako citykettujen ja maalaiskettujen anatomia toisistaan. Museossa on 1 500 ketunkallon kokoelma, ja kustakin on merkitty kallon sijainti. Näin tiedettiin, olivatko ketut kaupungista vai maalta.

Mittaukset osoittivat, että city- ja maalaiskettujen kalloissa todella oli eroja. Lisäksi nuo erot olivat samankaltaisia, joita tapahtui koirissa, kun ne lyöttäytyivät ihmisten seuraan.

Citykettujen kuono oli lyhyempi ja leveämpi ja aivokoppa oli pienempi. Nämä anatomiset erot eivät vielä tarkoita, että cityketut olisivat kesyjä, vaan ne heijastelevat todennäköisesti eroja city- ja maalaiskettujen ravinnossa.

Cityketuilla on vahvemmat leuat, ehkä siksi, että ne hakevat suuren osan ravinnostaan roska-astioista. Maalaisketut sen sijaan elävät pääasiassa pikkunisäkkäillä.

Lue myös: Sukupuuttoaalto uhkaa maailmaa – kirjailija Reetta Niemelän ötökkäystävällinen luontopiha auttaa

X