Bongaa nyt muuttolintuja! – Lintujen kevätmuutto koukuttaa: ”Ennätysmäärä hanhia on jo saapunut”

Moni suomalainen hakee hyvää oloa ja jaksamista keväisestä luonnosta – Nyt on otollinen aika seurata, kuinka muuttolinnut palaavat kotimaahan. 

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Muuttolinnut ovat varma kevään merkki

Moni suomalainen hakee hyvää oloa ja jaksamista keväisestä luonnosta – Nyt on otollinen aika seurata, kuinka muuttolinnut palaavat kotimaahan. 
(Päivitetty: )
Teksti:
Terhi Harper

Perinteinen kevään merkki on jokavuotinen lintujen kevätmuutto.

BirdLife Suomi -järjestön tiedottajan ja Linnut-lehden päätoimittajan Jan Södersvedin mukaan parhaat hetket eläinkunnan kevätpuuhien seuraamiseen ovat jo alkaneet.

”Lintujen kevätmuutossa ollaan lajien osalta tavanomaisessa tai jopa hieman varhaisemmassa aikataulussa – asiaan vaikuttaa se, minkälaisella aikavälillä kevätmuuttoja tarkastellaan”, Södersved kertoo.

Ilmastonmuutos aikaistaa lintujen kevätmuuttoa

Ilmastonmuutos näkyy Södersvedin mukaan myös lintujen kevätmuutossa.

”Kevät on saapunut Suomeen selvästi keskimääräistä aikaisemmin 2000-luvulla kuin sitä ennen. Joidenkin lajien kevätmuutto alkaa jopa 3–4 viikkoa aikaisemmin kuin 1980-luvulla. Tänä keväänä muutto on alkanut joillakin lintulajeilla ennätyksellisen aikaisin”, Södersved toteaa.

Södersvedin mukaan kevät on saapunut Suomeen selvästi keskimääräistä aikaisemmin 2000-luvulla kuin sitä ennen – Esimerkiksi Länsi- ja Etelä-Suomeen palataan talvehtimasta noin 3–4 viikkoa aikaisemmin kuin 1980-luvulla.

Aikaisia saapujia ovat muun muassa metsä- ja tundrahanhet. Näitä on tänä vuonna tavattu maaliskuun puolenvälin tienoilla jopa ennätyksellinen määrä.

Lintujen kevätmuutto on käsillä

Hanhet kuuluvat lyhyen matkan muuttajiin, joiden pääasiallinen talvehtimisalue on Länsi-Euroopassa. Kuvassa tundrahanhi. © iStock

Jan Södersvedin mukaan hanhien kohdalla ilmiö on täysin poikkeuksellinen.

”Hanhet toimivat uudenlaisen opitun käyttäytymismallin mukaan – Vielä 30 vuotta sitten Suomessa hanhia näkyi maaliskuussa vain satunnaisesti, mutta tänä keväänä Suomeen saapui maaliskuussa kymmeniätuhansia hanhia.”

Jäätön talvi tuo vesilinnut kotiin etuajassa

Tämän kevään varhaisiin muuttajiin kuuluvat hanhien lisäksi useat vesilintulajit.

”Meillä Suomessa on käytännössä katsoen vallinnut jäätön talvi. Monet järvet Etelä-Suomessa eivät ole jäätyneet talvikuukausina lainkaan, jolloin vesilintujen ei ole tarvinnut lähteä talvehtimaan kovinkaan kauas. Ne ovat myös pystyneet palaamaan takaisin aikaisin”, Södersved selventää.

Tavanomaisiakin muuttoaikatauluja noudattavia lajeja vielä löytyy. Södersvedin mukaan aikaisin saapuivat myös töyhtöhyypät. Maaliskuun lopulla tutuista lajeista oli saapunut myös esimerkiksi kiuruja ja sepelkyyhkyjä.

Kiuru on muuttolintu.

Kiuru on suomalaisille tuttu muuttolintu. © iStock

Koronaepidemia peruutti harrastajien linturetket

Tällä hetkellä eletään poikkeuksellista kevättä, jossa koronavirusepidemia on asettanut rajoituksia arkeen ja liikkumiseen.

BirdLife -järjestön tiedottajan Jan Södersvedin viesti on selkeä; minkäänlainen ryhmäretkeily ei ole tällä hetkellä suositeltavaa.

”Linturetket ja muut opastetut tapahtumat, joihin perinteisesti etenkin vasta-alkajat ovat mielellään osallistuneet, on luonnollisesti jouduttu perumaan kaikkialla Suomessa”, Södersved kertoo.

Södersvedin mukaan tällä hetkellä on viisainta jättää vierailut väliin kaikkein suosituimmissa lintukohteissa ja -torneissa, jotta vältyttäisiin kokoontumisilta.

”Pääkaupunkiseudulla suosittuja lintubongauspaikkoja ovat perinteisesti olleet esimerkiksi Helsingin Vanhankaupunginlahti, jossa liikkuu satoja ihmisiä päivässä, sekä Laajalahti Espoossa”, Södersved neuvoo.

Kevätmuutto koukuttaa – luontoa löytyy lähialueiltakin

Aina ei kuitenkaan tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.

”Nyt on hyvä hetki huomata, kuinka linnut ja ylipäätään koko luonto on läsnä kaikkialla. Yhtä ja toista voi nähdä omasta kotipihasta alkaen. Lähialueilta kannattaa myös etsiä uusia, mielenkiintoisia kohteita”, Södersved vinkkaa.

Keväisin palaavat muuttolinnut kertyvät erityisesti järville, peltoaukeille ja sulapaikkoihin, jotka ovat Södersvedin mukaan oivallisia retkikohteita lintubongarille.

Kuka tahansa voi tallettaa omat lintuhavaintonsa kaikille avoimeen Tiira -lintutietopalveluun, jossa on mahdollista pitää myös omaa lintuhavaintopäiväkirjaa. Tammikuussa 2020 palveluun oli talletettuna jo yli 20 miljoonaa havaintoa. Valtakunnallinen Bongariliitto puolestan tiedottaa Suomessa lintuharvinaisuuksista.

Koronaepidemia vaikuttaa myös lintuhavaintojen tiedotuksessa vallitseviin käytäntöihin.

”Harrastajat joutuvat nyt punnitsemaan tarkemmin lintuharvinaisuuksista ilmoittamista, sillä havainnot voivat kerätä paikalle ihmisjoukkoja.” Södersved kertoo.

Nyt ihmisten toivotaan liikkuvan luonnossa omia paikkoja ja lintuhavaintoja etsien.

Sepelkyyhkyn lento.

Sepelkyyhky on Suomen suurin kyyhky, joka on siirtynyt viime vuosikymmeninä metsistä kohti kaupunkialueita. iStock

”Kevät tulee täydellä tohinalla kuten aina ennenkin”

Mikäli luontoon ei syystä tai toisesta pääse, lintujen kevätpuuhia voi seurata myös verkossa.

”Esimerkiksi sääksikameran välityksellä voi seurata live-lähetystä sääksiparin pesimäpuuhista”, Södersved kertoo.

Parhaillaan pesänrakentajia odotetaan palaavaksi muuttomatkaltaan.

Ihmiskunta elää monin tavoin erilaista kevättä, mutta valo ja vehreys alkavat kaikesta huolimatta voittaa.

”Luonto jatkaa elämäänsä omalla tavallaan – kevät tulee täydellä tohinalla kuten aina ennenkin”, Södersved summaa.

Metsä ja luonto ovat monelle hyvinvoinnin lähde.

Metsä ja luonto ovat monelle hyvinvoinnin lähde. © iStock

Lue myös: Retkeile metsäpolulta meren äärelle – Porkkalanniemeen perustetaan uusi luonnonsuojelualue

X