Kiinalainen poika syntyi neljä vuotta vanhempiensa kuoleman jälkeen

Isovanhemmat eivät ole vielä päättäneet, miten he kertovat tapahtumista lapsenlapselleen.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kuvituskuva.

Isovanhemmat eivät ole vielä päättäneet, miten he kertovat tapahtumista lapsenlapselleen.
Teksti: Lauri Seppälä

Kiinalaisen pariskunnan vauva syntyi neljä vuotta sen jälkeen, kun vanhemmat olivat kuolleet auto-onnettomuudessa.

Poikavauva syntyi joulukuussa 2017 Laosissa sijaisäidille, joka oli laosilainen. Aiheesta uutisoi ensimmäisenä Beijing News.

Vuonna 2013 kuollut kiinalainen pariskunta oli jäädyttänyt useita alkioita, koska toivoivat lapsen syntyvän koeputkihedelmöityksen kautta.

Onnettomuuden aikana alkiot oli jäädytetty –196 celsiusasteessa nestemäisessä typpisäiliössä kiinalaisessa Nanjingin sairaalassa.

Tapaturman jälkeen kuolleen pariskunnan vanhemmat – yhteensä siis neljä henkilöä – kävivät pitkän oikeustaistelun, jotta he saisivat oikeuden alkioiden käyttöön.

Tapaus oli pulmallinen, koska ei ollut olemassa ennakkotapausta, jonka perusteella oikeus olisi voinut johdonmukaisesti edetä.

Lopulta tuomioistuin antoi isovanhemmille oikeuden hedelmöittyneisiin munasoluihin.

Sijaissynnytys Laosissa

Tässä vaiheessa ilmeni kuitenkin uusia ongelmia.

Alkiot oli mahdollista siirtää Nanjingin sairaalasta vain mikäli olisi varmat takeet siitä, että toinen sairaala varastoisi ne turvallisesti.

Koska siirtämättömät alkiot olivat oikeudellisesti harmaalla alueella, uusien vanhempien oli vaikea löytää toista lääketieteellistä laitosta Kiinassa, joka olisi ottanut vastuun alkioiden säilytyksestä.

Silloin heidän ainoa vaihtoehtonsa oli etsiä ratkaisua Kiinan rajojen ulkopuolelta.

Tulevat isovanhemmat ottivat yhteyttä sijaissynnytyksiä järjestävään toimistoon ja päätyivät sitä kautta Laosiin, jossa sijaissynnytys yksityisellä klinikalla on laillista.

Koska mikään lentoyhtiö ei hyväksynyt kuljettavakseen nestemäistä typpeä, isovanhempien oli kuljetettava alkiot autolla.

Laosissa yksi alkio istutettiin sijaissynnyttäjän kohtuun. Joulukuussa 2017 syntyi poika nimeltään Tiantian.

Mitä kertoa pojalle?

Pojan syntymän jälkeen uudet isovanhemmat joutuivat vielä dna-testeihin todistaakseen sukulaissuhteensa Tiantianiin ja pitääkseen tämän huoltajuuden.

Isovanhemmat eivät ole vielä päättäneet, miten he kertovat jatkossa Tiantianille hänen taustastaan.

Tiantianin isänpuolisen isoisän Shen Xinanin mukaan he sanovat todennäköisesti ensimmäiseksi lapselle, että hänen vanhempansa ovat ulkomailla.

”Tämä pojan kohtalona on olla surullinen hänen synnyttyään maailmaan. Muilla vauvoilla on isä ja äiti, mutta hänellä ei”, Xinan toteaa.

”Tulemme ehdottomasti kertomaan hänelle tulevaisuudessa. Kuinka emme voisi?”

X