Kolikonheittokoe paljasti yllättävän piirteen – Ihmiset janoavat jopa kivun kustannuksella vähäpätöistäkin tietoa

Moni ihminen on valmis sietämään jopa pientä kipua saadakseen selville täysin turhanpäiväisen asian.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tutkijat selvittivät ihmisen käyttäytymistä kolikonheittokokeella.

Moni ihminen on valmis sietämään jopa pientä kipua saadakseen selville täysin turhanpäiväisen asian.
Teksti:
Jani Kaaro

Monet löytävät nykyään itsensä omituisesta tilanteesta. He selaavat päivät pääksytysten uutisia ja postauksia mitä kummallisimmista aiheista, jotka eivät koske heidän elämäänsä millään tavalla. Miksi?

Tuore tutkimus ei vastaa suoraan tähän kysymykseen, mutta osoittaa, miten pitkälle olemme valmiita menemään saadaksemme turhaa tietoa. Moni on nimittäin valmis sietämään jopa pientä kipua saadakseen selville täysin turhanpäiväisen asian.

Kruuna vai klaava – vai kipua?

Australialaistutkimuksessa vapaaehtoiset saivat valita kolikonheitossa kruunan tai klaavan ja saivat oikeasta arvauksesta pienen summan siten, että kruunalla ja klaavalla oli eri arvo, mutta arvo oli tuntematon.

He saivat kuitenkin tietää puolien arvon, jos suostuivat ottamaan vastaan lyhytaikaista kipua, joka aiheutettiin kuumuudella. Tietäminen ei kuitenkaan vaikuttanut millään tavalla summaan, jonka he oikeasta vastauksesta saivat.

Vapaaehtoiset olivat yllättäen niin kiinnostuneita tietämään, mikä kruunan ja klaavan arvo on, että tieto oli heistä kivun väärttiä. Into hieman lopahti, kun kipuaistimuksen intensiteettiä lisättiin, mutta kasvoi jälleen, jos kruunan ja klaavan arvoa nostettiin.

Kivun ylärajoillakin noin puolet vapaaehtoisista oli valmiita ­ottamaan kipua vastaan – vaikka tiedolla ei ollut heille mitään merkitystä.

Tutkijoilla ei ole hyvää selitystä vapaaehtoisten toiminnalle, mutta he spekuloivat, että ihmiset kestävät huonosti epävarmuutta.

Ihminen janoaa tietoa, vaikka sen vuoksi pitäisi kestää kipua.
Ihminen janoaa tietoa, vaikka sen vuoksi pitäisi kestää kipua. © iStock

Lue myös: Jo Antiikin Roomassa tuoksui hajuvesi – Arvaatko, miltä muinaiset roomalaiset tuoksuivat?

X