Koalan ongelma: Kuollako sukupuolitautiin vai hoitoon?

Murheellinen klamydiaepidemia vaivaa koaloja.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Koala eli pussikarhu (Phascolarctos cinereus).

Murheellinen klamydiaepidemia vaivaa koaloja.
(Päivitetty: )
Teksti:
Jani Kaaro

Jos näinä päivinä haluaa nähdä koalan, eli pussikarhun, mistä sitä kannattaa etsiä? Vastaus on eläinsairaalasta.

Koaloja on vaivannut jo vuosia murheellinen klamydiaepidemia, joka ei näytä sammumisen merkkejä. Sitä tavataan lähes kaikista koalapopulaatioista, ja infektioluvut ovat korkeat: paikoin jopa 80–100 prosenttia yksilöistä on klamydian kantajia.

Infektoiduille koaloille klamydia ei ole pikkujuttu.

Se aiheuttaa sokeutta, hedelmättömyyttä ja kovia kipuja. Kuolleisuus on suurta. Vaikka tauti leviää pääasiassa sukupuoliteitse, se tarttuu myös äidiltä poikasille.

Ihmisillä tavattavan klamydian aiheuttaa eri bakteeri kuin koaloille, mutta molemmat bakteerit ovat herkkiä antibiooteille.

Australian eläinsairaaloissa hoidetaan vuosittain satoja koalia antibiooteilla, mutta tulokset eivät ole kovin hyviä. Tuore tutkimus paljastaa, miksi.

Ulostesiirre avuksi?

Koalat syövät vain eukalyptuksen lehtiä, jotka ovat huonosti sulavaa ravintoa ja sisältävät jopa myrkyllisiä aineita. Saadakseen lehdistä ravintoa ne tarvitsevat hyvin erikoislaatuisia suolistobakteereita.

Yksi eukalyptusta hajottavista suolistobakteereista on nimeltään Lonepinella koalarum.

Kalifornian yliopiston tutkijat seurasivat, mitä koaloiden suolistobakteereille tapahtuu, kun ne saavat antibiootteja.

He havaitsivat, että jos koalat onnistuivat säilyttämään L. koalarum -bakteerin suolistossaan antibiooteista huolimatta, niillä oli paremmat mahdollisuudet selviytyä hoidosta.

Valitettavasti antibiootit useissa tapauksissa vinouttavat suolistobakteerien voimasuhteet niin, että koalat eivät enää saa ravintoa ruoastaan. Näin ne kuolevat hoidon seurauksena.

Tutkijoiden mukaan ongelman ylitse voi päästä ulostesiirteillä.

X