Koiralla on neljä syytä kontaktiin – Nämä ominaisuudet vaikuttavat koiran kykyyn ottaa katsekontakti ihmiseen

Toiset koirarodut katsovat silmiin toisia herkemmin. Tutkijat löysivät syitä koiran kallon rakenteesta, rodun käyttötarkoituksesta, iästä ja luonteesta.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Ottaako koira katsekontaktin? Koiran kuononpituus, ikä, leikkisyys ja käyttötarkoitus ovat ratkaisevia ominaisuuksia.

Toiset koirarodut katsovat silmiin toisia herkemmin. Tutkijat löysivät syitä koiran kallon rakenteesta, rodun käyttötarkoituksesta, iästä ja luonteesta.
Teksti: Katriina Lundelin

Katsekontakti on tärkessä roolissa, kun sosiaalisia suhteita muodostetetaan. Sen merkitys ei rajoitu kuitenkaan vain ihmisten välisiin suhteisiin, vaan katsekontakti on tärkeä myös ihmisen ja koiran välisessä ystävyydessä.

Ainakin neljä koiran ominaisuutta ratkaisevat, kuinka todennäköisesti eläin ottaa katsekontaktia ihmiseen, kertoo EurkAlert-tiedesivusto. Unkarilaistutkijat testasivat koirien halukkuutta katsoa omistajaansa silmiin esimerkiksi palkitsemalla koiran jokaisesta katsekontaktista ja mittaamalla aikaa katsekontaktien välillä.

Yksi selittävä tekijä oli koiran kuonon pituus. Lyhytkalloiset koirat, kuten bokserit, katsovat herkemmin silmiin kuin pitkäkuonoiset lajitoverinsa. Todennäköisesti tämä johtuu siitä, että lyhytkuonoisen koiran on helpompi ottaa katsekontaktia, koska sen näkökenttä on keskittynyt. Pitkäkuonoisen koiran, kuten vinttikoiran, näkökenttä on kehittynyt katsomaan laajalle – lähelle tarkentaminen ei ole sille yhtä luontevaa.

Lue myös: Lapinporokoira Cumma sokeutui – Etenevä verkkokalvon rappeuma on rodun yleinen vitsaus, tuoko geenitesti vihdoin avun?

Koiran käyttötarkoitus on ratkaiseva

Tutkijat testasit myös, miten suuri merkitys katsekontaktin luomiselle on sillä, mihin tarkoitukseen rotu on alun perin jalostettu.

Paimenkoirat ovat jatkuvasti visuaalisessa kontaktissa omistajaansa, kun ne työskentelevät. Omistajan antamat merkit kun ovat niille työohjeita. Valjakkokoirat puolestaan voivat luottaa ajon aikana ainoastaan omistajalta tuleviin ääniohjeisiin.

Tutkijoiden ennakko-odotuksen mukaisesti visuaalisesti ohjatut koirarodut ottivat enemmän katsekontaktia omistajaansa kuin äänen avulla ohjatut koirat.

Yllätys tutkijoille oli se, että sekarotuiset koirat hakeutuivat katsekontaktiin yhtä innokkaasti kuin visuaalisesti ohjatut koirat. Siitäkin huolimatta, että 70 prosenttia näistä sekarotuisista oli adoptoitu lemmikkisuojista. Onkin mahdollista, että juuri parhaiten katsekontaktia ottaneet yksilöt olivat löytäneet uuden omistajan helpoiten.

Koiran rodulla on merkitystä katsekontaktin ottamiseen.

© iStock

Koiran ikä vaikuttaa katsekontaktiin

Iäkkäämmät koirat ottivat nuoria koiria hitaammin uuden katsekontaktin herkkupalan napostelun jälkeen. Tutkijoiden ennakko-odotus oli, että ikä heikentää koiran kykyä keskittää huomiotaan. Oletus oli oikea.

Kaikki tutkimukseen osallistuneet koirat tutkittiin etukäteen mahdollisten kuulo- ja näköongelmien varalta, joten selittäväksi tekijäksi jäi se, että ikääntymisen luonnollinen seuraus on se, että koira pystyy hakeutuman hitaammin katsekontaktiin ihmisen kanssa. osallistuneista koirista iäkkäin oli jo 15-vuotias.

Koiran leikkisyys taas lisäsi katsekontaktin ottamista.

Lue myös: Näin koira nostaa elämänlaatua – Tutkimus: Koiranomistajat ovat hoikempia, terveempiä ja varakkaampia kuin muut

X