Koirien korona tarttui ihmiseen – Testi auttaa tunnistamaan uudet koronavirukset

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Uusi koirien korona on siirtynyt ihmiseen.
Uusi koiraperäinen koronavirus on siirtynyt ihmiseen. © iStock
Tutkijat löysivät uutta koronavirusta malesialaisista keuhkokuumepotilaista ja huomasivat, että kyseessä on koirien korona.

Seuraavan koronapandemian lähde voi olla ihmisen paras ystävä, koira. Tutkijat Duke Institute of Global Health -tutkimuslaitoksessa nimittäin eristivät uuden aiemmin tuntemattoman koronaviruksen malesialaisilta keuhkokuumepotilailta – kyseessä oli koirien korona.

Koronaviruksiin kuuluvien taudinaiheuttajien tiedetään aiheuttavan epidemioita toistuvasti. Vuonna 2002 SARS-CoV tarttui sivettikissoista ihmiseen. Kymmenen vuotta myöhemmin MERS-virus teki saman kamelista ihmiseen. Meneillään olevan pandemian juurisyyksi epäillään Wuhanin villieläintoreja, joissa virus olisi siirtynyt aasianherkosta, paikallisesta lepakkolajista, ihmiseen.

Koirien korona löytyi uudella testillä havaitsee uudetkin koronavirukset

Uusien koronavirusten löytäminen ei ole aivan helppoa. Testit kun soveltuvat juuri tietyn virustyypin löytämiseen. Tutkijat onnistuivat kuitenkin kehittää testin, joka seuloo kaikenlaisia koronaviruksia ja etsivät sillä taudinaiheuttajia 301 malesialaisesta keuhkokuumepotilaasta.

Kahdeksalta löytyi uutta koiraperäistä koronavirusta. Suurin osa keuhkokuumepotilaista, joilta löytyi koirien korona, oli lapsia, jotka elävät maaseutumaisilla alueilla läheisessä kontaktissa kesyjen eläinten kanssa.

Vielä ei ole varmuutta, aiheuttiko juuri koiraperäinen korona potilaiden keuhkokuumeen vai esiintyykö uutta virusta sairastuneilla jostain muusta syystä. Uuden testimenetelmän löytäminen antaa joka tapauksessa tutkijoille työkaluja havaita eläimistä ihmisiin siirtyviä koronaviruksia ennen kuin ne aiheuttavat laajoja epidemioita.

Luultiin ensin virheeksi

Ensimmäiset koirien koronavirukset on tunnistettu jo 1970-luvulla, mutta ensimmäistä kertaa niiden on todistettu voivan siirtyä omistajaansa. Tutkimusta johtanut Gregory Gray luuli löytöä ensin virheeksi, kertoo yhdysvaltalainen Npr-julkaisu. Uuden testin kehittämiseen ja sen toimivuuteen liittyy aina epäily siitä, onko jokin mennyt pieleen. Mutta näin ei ollut.

Eristetty virus lähetettiin Ohion yliopistoon tutkittavaksi, ja sitä onnistuttiin kasvattamaan laboratoriossa riittävä määrä, jotta sen geeniperimä voitiin tutkia. Samalla havaittiin, että virus oli todennäköisesti vieraillut aiemmin myös kissoissa ja sioissa. Suurin osa perimästä oli kuitenkin koirille tyypillistä koronaa, joten viruksen todennäköinen lähde oli nimenomaan koira.

Huolestuttavin havainto uudessa viruksessa oli kuitenkin se, että siitä löytyi hyvin samankaltainen mutaatio kuin SARS-epidemian ja nykyisen koronapandemian aiheuttaneilta koronaviruksilta. Tietoa ei vielä ole tarpeeksi, mutta näyttää siltä, että mutaatio voi olla selitys sille, miksi virus ylipäänsä tarttuu eläimestä ihmiseen.

Uuden koiraperäisen koronaviruksen tarttumisesta ihmisestä ihmiseen ei vielä ole näyttöä.

Lue myös: Koronavirus mullisti tyystin myös lemmikkien päivärutiinit – Näin jatkuva kotona oleminen vaikuttaa kissoihin ja koiriin

X