Kolme väitettä hyttysistä: Kannattaako hyttysiä huitoa?

Jaa artikkeli
Hyttynen
© iStockphoto
Mitä kylmähermoisemmin verenimijään pystyy suhtautumaan, sitä parempi, kertoo hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ELY-keskuksesta.

Hyttysiä kannattaa huitoa

Tarua.

Mitä rauhallisemmin hyttysten keskellä pystyy olemaan, sitä vähemmän ne kiusaavat. Hyppiminen ja huitominen saavat ihon pintaverenkierron kiihtymään, jolloin myös hiilidioksidin määrä uloshengitysilmassa kasvaa.

Aktiivisesti liikkuessa alkaa myös helposti hikoilla. Vilkas pintaverenkierto, hiilidioksidi ja hien haju vetävät hyttysiä tehokkaasti puoleensa, sillä ne viestivät lähellä olevasta veriaterian mahdollisuudesta. Verta hyttyset tarvitsevat lisääntymiseen.

Pihalta on hyvä poistaa lätäköt

Totta.

Naarashyttyset munivat seisovaan veteen, minkä takia hyttysten karkotusta ajatellen pihalta on hyvä poistaa kaikki mahdolliset munimispaikat. Esimerkiksi lätäköt, joissa vesi seisoo, on hyvä kuivattaa.

Sadevesitynnyrit tai rännien alla olevat ämpärit kannattaa myös aika ajoin tyhjentää. Lisäksi puutarhan suihkulähteet houkuttelevat hyttysiä munimispuuhiin, ja siksi niiden rakentamisen mielekkyyttä kannattaa miettiä.

Hyttysen pistoille voi siedättyä

Totta.

Sietokyky hyttysen pistoille paranee vähitellen kesän aikana. Tavallisesti kutina lievenee ja paukamat pienentyvät loppukesää kohti mennessä.

Valitettavasti vaikutus ei ole pysyvä, vaan seuraavana kesänä täytyy taas siedättyä uudelleen. Kaikille lajeille ei kuitenkaan ehdi kesän aikana siedättyä, sillä osa Suomen 40 hyttyslajista aloittaa lentonsa vasta loppukesällä.

X