Konferenssit jättävät jälkensä – Kuinka suuri hiilijalanjälki Davosin kokouksella oli?

Jaa kaverilleTilaa Seura
Davosin kokous
© MVPhotos
Saksalaisen Freiburgin yliopiston tutkija on laskenut, kuinka suuri on keskimääräisen talousfoorumin konferenssimatkustajan hiilijalanjälki.

Kun maailman talousfoorumi tämän vuoden alussa kokoontui Sveitsin Davosissa, maailman lehtiin levisi valokuvia maailman talousvaikuttajien kulkupeleistä: Viikon aikana sikäläisellä lentokentällä nähtiin yli 1 500 yksityislentokonetta. Monet kysyivät syystäkin, kuinka suuri hiilijalanjälki Davosin kokouksella oli.

Millainen on konferenssimatkustajan hiilijalanjälki?

Nyt saksalaisen Freiburgin yliopiston tutkija on laskenut, kuinka suuri on keskimääräisen konferenssimatkustajan hiilijalanjälki. Kysymys ei ole vähäpätöinen, sillä tuhannet tutkijat eri puolilta maailmaa osallistuvat vuosittain erilaisiin konferensseihin ja suuri osa matkustaa paikalle lentokoneella.

Tutkimuksen kohteena oli eurooppalaisen politiikan tutkijoiden järjestön konferenssit.

Viimeisen kuuden konferenssin aikana kaikilta osanottajilta kerättiin tiedot siitä, miten he olivat paikalle matkustaneet kotiovelta alkaen.

Tämän perusteella laskettiin, että yksittäisen konferenssimatkustajan hiilijalanjälki kolmelta päivältä on 0,5–1,5 tonnia hiiliidioksidia.

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki 10 tonnia vuodessa

Luku on korkea kolmen päivän osalta, sillä keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on noin 10 tonnia vuodessa. Kuten odotettua, korkein hiilijalanjälki oli pitkän matkan lennoilla.

Heitä oli vain seitsemän prosenttia aineistosta, mutta yhdessä he tuottivat noin puolet konferenssien koko hiilijalanjäljestä.

X