Tutkimus yllätti: Lämpöaallon nitistämät korallit elpyivät nopeasti Tyynenmeren saarella

Uusi tutkimus Kiritimatin koralliatollilla keskeltä Tyyntämerta tarjoaa toiveikkaan tarinan – korallit ovat elpymässä. Vaikka Kiritimatilla havaittiin laajoja korallikuolemia, ne elpyivät takaisin – vaikka merivesi oli edelleen tavallista lämpimämpää.
Korallit elävät symbioosissa
Monet korallieläimet elävät symbioosissa mikrolevien kanssa. Mikrolevät saavat koralleilta ”asunnon” ja asuntoa vastaan mikrolevät tarjoavat koralleille ruokaa. Kun olosuhteet käyvät stressaaviksi – esimerkiksi helleaallon kourissa – korallit kuitenkin heittävät levät ulos, minkä seurauksena ne nääntyvät nälkään ja vaalentuvat. Näin syntyvät korallikuolemat.
Mutta mitä tapahtuu kuolleille koralliriutoille vuosien saatossa, sitä harvat tutkijat ovat päässeet seuraamaan. Victorian yliopiston tutkijoilla kävi tämän suhteen tuuri. Heidän tutkimallaan koralliriutalla sattui laajoja kuolemia. He olivat kuitenkin jo merkinneet yksittäisiä koralleja, joten he eivät voineet jättää seurantaa kesken.
Toivo heräsi korallien selviämisestä lämpenevällä maapallolla
Seuranta osoitti jotain odottamatonta. Korallit alkoivat elpyä noin vuodessa, vaikka merivesi oli vielä selvästi liian lämmintä koralleille. Tähän mennessä korallien elpymistä oli havaittu vain tilanteissa, joissa merivesi oli selvästi viilentynyt. Tulos siis tarkoittaa, että korallien elpyminen on mahdollista lämpimämmissäkin olosuhteissa. Se luo toivoa korallien selviämisestä lämpenevällä maapallolla.
Tutkimus herättää myös kysymyksen siitä, missä määrin korallikuolemissa on kyse meriveden lämpenemisestä ja missä määrin muista stressitekijöistä. Koralleja kun ei uhkaa vain meriveden lämpeneminen, vaan myös esimerkiksi merien saastuminen. Jos korallit ovat jo saasteiden heikentämiä, lämpöaallot voivat olla niille kohtalokkaampia.