Korkeasaaren valkopääsakit katselivat videoilta eläin-, luonto- ja taideohjelmia

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Korkeasaaren valkopääsakit katselivat videoita
Teknologia voi olla hyödyllinen ­lisävirike eläimille myös tulevaisuudessa. © Santeri Oksanen/Korkeasaari
Tutkijat kokeilivat, kelpaako pikkuapinalle virikkeeksi videonauha. Korkeasaaren valkopääsakit katselevat videolta mieluiten matoja ja vedenalaista maailmaa.

Korkeasaaren valkopääsakit ovat pieniä kädellisiä. Niille rakennettiin tunnelia muistuttava laatikko, jonka sisään asennettiin näyttö, kamera sekä tilan käyttöä valvovat tunnistimet. Ruudulla pyöri viikoittain vaihtuvia videosisältöjä ja valkopääsakit seurasivat esimerkiksi seeprojen puuhia ja metsävideoita mutta myös abstraktia taidetta.

Eniten sakeja kiinnostivat kuitenkin nauhat vedenalaisesta maailmasta ja kiemurtelevista madoista. Matojen katselu sai apinat jopa nuolemaan ruutua ja etsimään niiden olinpaikkaa näytön takaa. Madot nimittäin kuuluvat valkopääsakien herkkulautaselle.

Korkeasaaren valkopääsakit saivat itse päättää ruutuaikansa

Aivan varmaa ei ole, että apinat innostuivat juuri videoiden sisällöistä. Eniten ruutuaikaa apinat nimittäin käyttivät silloin, kun laite oli jo tullut jo hiukan tutuksi, muttei liian arkiseksi. Kyse saattoi siis olla myös uutuudenviehätyksestä.

Perinteisesti tarhaeläimiä on motivoitu liikkumaan esimerkiksi piilottamalla ruokaa niiden etsittäväksi. Koska vapaaehtoinen tekeminen tukee eläinten hyvinvointia, lauman seitsemän valkopääsakia saivat itse päättää, milloin ja kuinka usein ne ruutua katselevat.

Stressi väheni

Hyvinvointia mitattiin seuraamalla, kuinka paljon sakit rapsuttelivat itseään. Stressaantuneina apinat kuopsuttavat enemmän.

Tutkijat havaitsivat apinoiden käyttäytymisessä selvän eron, jos niillä oli tunnelissa katseltavaa verrattuna hetkiin, jolloin video ei pyörinyt. Viihdykkeen äärellä rapsuteltiin selvästi vähemmän.

Tutkijat arvelevat, että teknologia voi olla hyödyllinen ­lisävirike eläimille myös tulevaisuudessa. Kädellisten lisäksi sen avulla voidaan viihdyttää esimerkiksi nokkelia lintuja, ­kuten papukaijoja ja varislintuja.

Laitteet täytyy vain valita eläinlajin mukaan: esimerkiksi terävähampainen katselija vaatii laitteen, joka ei vahingoitu, vaikka siihen upottaisi purukalustonsa.

Lue myös: Korkeasaaren pikkuapinat lisääntyvät liikaa – ehkäisyä tarvitaan

X