Koronarokotteen haittavaikutus nosti kohun Intiassa – Oikeudenkäynti tulossa vaikka lääkeyhtiöillä ei ole tapana rangaista rokotekorvauksia hakevia

Jaa artikkeli
koronarokotteen haittavaikutus
Aiheuttiko intialaismiehen oireet koronarokote? Häntä hoitaneet lääkärit kielsivät yhteyden. © iStock
Intiassa pelataan kovaa peliä koronarokotehaitan ympärillä. Kohu nousi oireista, joita Chennaissa elävä mies oli saanut osallistuttuaan Intian seerumi-instutuutin organisoimaan rokotetutkimukseen.

Intialainen mies on haastanut Intian suurimman rokotevalmistajan oikeuteen rokotehaitasta, jonka hän uskoo koituneen Astrazenecan koronarokotteesta. Miehen väittämä koronarokotteen haittavaikutus nosti kohun, josta rokotevalmistaja, Intian seerumi-instituutti ei ilahtunut vaan se aikoo hakea mieheltä oikeusteitse vahingonkorvauksia miljardin rupian arvosta.

Intian seerumi-instituutti – jolle Astrazeneca on lisensoinut rokotteen valmistuksen Intiassa – väittää, että miehen sairaus ei johtunut koronarokotteesta, ja että miehen väitteet ovat pahansuopia ja perusteettomia. Tapaus on poikkeuksellinen, sillä lääkeyhtiöillä ei ole tapana rangaista rokotekorvauksia hakevia ihmisiä viemällä heidät itsensä oikeuteen.

Aiheuttiko koronarokote neuro-enkefalopatian?

Aihetta on käsitelty Intian lehdistössä päiväkausia, mutta yksityiskohdat ovat vielä hämärän peitossa. Tiedetään, että Chennaissa elävä mies oli osallistunut Intian seerumi-instutuutin organisoimaan rokotetutkimukseen. Kymmenen päivän kuluttua rokotuksesta miehelle oli kehittynyt oireita, joiden vuoksi hän vietti sairaalassa kaksi viikkoa ja näistä kahdeksan päivää teho-osastolla.

Miehen diagnoosiksi on sairaalassa merkitty epäselvä ”neuro-enkefalopatia”, mikä tarkoittaa määrittelemätöntä aivosairautta. Miestä hoitaneiden lääkäreiden mukaan sairaus ei johtunut rokotteesta, mutta mitään täsmennystä ei ole annettu sille, miten rokotehaitta on suljettu pois.

Tiedetään, että mies ei kuulunut plaseboryhmään, vaan oli saanut oikeaa rokotetta.

Kun koronarokotteen haittavaikutus ilmeni epäilynä aikaisemmin brittimiehellä, AstraZeneca keskeytti tutkimuksen

Kun rokotetutkimuksissa nousee esiin epäilys rokotehaitasta, tutkimukset yleensä keskeytetään selvitysten ajaksi. AstraZeneca menettelikin näin syyskuussa kun brittiläisellä koehenkilöllä epäiltiin rokotehaittaa. Tieto intialaismiehen sairastumisesta ei kuitenkaan keskeyttänyt Intian seerumi-instituutin tutkimuksia.

Lisäksi tapauksen myötä on tullut esiin varhaisempi epäilys rokotehaitasta samassa tutkimuksessa, mikä sekään ei ollut Intian seerumi-instituutille syy keskeyttää tutkimuksia.

Science-lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan Intian seerumi-instituutti antaa toiminnallaan huonon esimerkin siitä, miten rokotehaittavaatimuksiin pitäisi suhtautua.

”Tapauksen käsittelemiseen voisi olla huonompikin tapa, mutta en keksi mikä selliainen voisi olla”, totesi näyttöön perustuvan lääketieteen asiantuntija Hilda Bastian.

Lue myös: Koronarokote on riskitön bisnes – Suomessa eduskunta käsittelee nyt hallituksen esitystä, jossa valtio ottaa jälleenvakuuttajan roolin ja turvaa lääkeyhtiöiden yllätysvahingot

Elämme salaliittoteorioiden, pelottelun ja rokotevastaisuuden aikaa. Suostuvatko ihmiset ottamaan koronapiikin?

Elämme salaliittoteorioiden, pelottelun ja rokotevastaisuuden aikaa. Suostuvatko ihmiset ottamaan koronapiikin? © istockphoto

X