Korruptio paistaa poliitikon kasvoilta – Lahjotulle ei ole apua kasvojen pesustakaan

Jaa artikkeliTilaa Seura
Korruption kitkeminen lienee mahdotonta.
© iStock
Silmät ovat sielun peili, sanotaan, mutta entäpä kasvot? Tuoreessa tutkimuksessa vapaaehtoiset tunnistivat  pelkästä kasvokuvasta melko hyvällä tarkkuudella, ketkä poliitikoista olivat todennäköisimmin korruptoituneita tai epärehellisiä.

Tutkimusulos on erikoinen siksi, etteivät vapaaehtoiset tunnistaneet poliitikkoja tai tienneet mitään heidän taustoistaan. Tärkein yksittäinen piirre, jonka perusteella vapaaehtoiset saivat vaikutelman epärehellisyydestä, oli kasvojen leveys.

Aiemmissa tutkimuksissa leveät kasvot on yhdistetty aggressiiviseen käyttäytymiseen ja uhkailuun.

Tutkimuksessa puolet poliitikoista oli tuomittu korruptiosta

Kalifornian teknillisen korkeakoulun tutkimuksen ensimmäisessä osassa sadalle vapaaehtoiselle näytettiin kasvokuvat 72  liittovaltiotason poliitikosta. Puolet heistä oli tuomittu korruptiosta, puolella oli puhtaat paperit.

Vapaaehtoisia pyydettiin arvioimaan mustavalkoisen kasvokuvan perusteella kuinka korruptoituneita, epärehellisiä, luotettavia tai anteliaita he olivat.

Tulokset osoittivat, että ryhmänä vapaaehtoiset tunnistivat korruptoituneet poliitikot 70 prosentissa tapauksia.

Paikallispoliitikkojen kasvoilta epärehellisyys oli tunnistettavissa paremmin

Tutkimuksen toisessa osassa vapaaehtoisille annettiin arvioitavaksi 80 uutta poliitikkoa, tällä kerralla Kalifornian paikallistasolta. Puolet poliitikoista oli rikkonut lobbausta, lahjusten ottamista tai sidonnaisuuksia koskevia määräyksiä, puolet eivät.

Tulokset olivat samat kuin edellisessä osassa, eli korruptoituneet poliitikot tunnistettiin paljon paremmin kuin pelkkä sattuma olisi antanut aiheen olettaa.

Kasvojen leveys ennusti vilunkia

Seuraavissa osissa koetettiin löytää kasvonpiirteiden ominaisuuksia, joiden perusteella vapaaehtoiset arvioivat toiset epärehellisiksi ja toiset rehellisiksi. Parhaiten tätä ennusti kasvojen leveys.

Yhdessä kokeessa tutkijat esittivät samat kasvot normaaleina ja hieman levennettyinä, jolloin jälkimmäiset tulkittiin epärehellisiksi.

Tutkijat korostavat, että leveät kasvot eivät sinänsä tee ketään epärehelliseksi, mutta jos ihmiset alitajuisesti pitävät tällaista ihmistä epärehellisenä, hän voi joutua helpommin epäilyjen tai tutkinnan kohteeksi, ja ympäristö voi kohdella häntä syyttä suotta epärehellisenä

X