Myrkyllinen korvasieni on himoittu herkku – Käsittele korvasienet keittämällä kahteen kertaan

Suomalaisia ja japanilaisia yhdistää intohimo hengenvaarallisiin luonnonantimiin.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Korvasieniä

Suomalaisia ja japanilaisia yhdistää intohimo hengenvaarallisiin luonnonantimiin.
(Päivitetty: )
Teksti: Jere Malinen

Mitä se on, jota japanilaiset syövät noin 10 miljoonaa kiloa vuodessa, mutta jonka nauttiminen on keisarilliselta perheeltä kielletty?

No tottakai fugu eli pallokala, joka väärin valmistettuna lamauttaa ihmisen hengityksen ja tappaa jopa muutamassa tunnissa. Onhan kalan sisuksiinsa kehittämä tetrodoksini yli tuhat kertaa syanidia vahvempi hermomyrkky.

Korvasieni kasvaa rikotulla maaperällä

Huhti-kesäkuussa hiekkakankaille ilmestyvää korvasientä voi leikkimielisesti verrata fuguun. Siinä missä pallokala pitää narrata merestä, löytyy korvasieni varmimmin paikoilta, missä maaperä on tavalla tai toisella rikottu. Sienen tapaakin melko varmasti hakkuuaukeilta, kulotetuilta kankailta, metsäteiden ja -polkujen varsilta sekä hiekkakuoppien reunamilta.

Korvasieni sisältää gyromitriini-nimistä solumyrkkyä. Tetradoksiinin veroinen tappaja se ei ole. Ei edes lähelle. Suomessa on viimeksi kuoltu korvasienimyrkytykseen 1949 ja 1953, kun kaksi lasta söi tuoreita korvasieniä. Pientä vaivaa korvasienistä yhä on.

Vuosittain Myrkytystietokeskukseen kilahtaa muutamia kymmeniä korvasienipuheluita. Hätä ei ole aina vakava. Sienet voivat aiheuttaa joillekin ihmisille vatsanväänteitä muutenkin.

Käsittele myrkylliset sienet oikein

Gyromitriini on helposti haihtuva ja vesiliukoinen yhdiste. Ruuaksi päätyvät korvasienet tuleekin aina käsitellä oikein. Korvasienet tulee keittää kansi auki väljässä vedessä kahteen kertaan vähintään 5 minuutin ajan. Molempien keittämiskertojen jälkeen vesi heitetään pois ja sienet huuhdellaan. Myös riittävästä tuuletuksesta on huolehdittava.

Kuivaaminen kannattaa tehdä muualla kuin asuintiloissa, sillä korvasienistä haihtuva kosteus on myrkyllistä. Siihen tuskin kuolee, mutta pahoinvointia saattaa olla luvassa.

Erota korvasienet kartiohuhtasienistä

Myös kotelosieniin kuuluvan kartiohuhtasienen satokausi on touko-kesäkuussa. Huhtasienet ovat erinomaisia sieniä sinällään paistettuina. Ne on kuitenkin oman terveytensä nimissä syytä tunnistaa korvasienestä, jotta ei kävisi niin kuin Japanissa vuosittain: muutama ihminen kuolee pallokalamyrkytykseen.

Juttua on muokattu 28.4.2021 klo 12:49. Otsikko on Näin ryöppäät korvasienet oikein on korvattu: Käsittele korvasienet keittämällä kahteen kertaan. Korjattu jutusta ryöppäystä koskeneet ohjeet kahteen kertaan keittämiseksi.

Lue myös: Harvinainen löytö! Yli kilon korvasieni yllätti himosienestäjän: ”Näin isoon en ole koskaan törmännyt – edes kuvissa”

EIja Helo-Caleniuksen löytämä jättikorvasieni painoi jopa 1054 grammaa. Sienen koko näkyy kuvassa verrattuna vieressä olevaan tulitikkuaskiin.

EIja Helo-Caleniuksen löytämä jättikorvasieni painoi jopa 1054 grammaa. Sienen koko näkyy kuvassa verrattuna vieressä olevaan tulitikkuaskiin. © Eija Helo-Calenius

X