Tutkimus: Kotikaranteeni lihottaa keskimäärin kilon kuukaudessa

Jaa artikkeliLähetä vinkki
Miesten vaihdevuodet oireilevat monin tavoin. Myös keskivartalolihavuus vähentää seksihaluja.
Kotikaranteeni voi pikittyessään alkaa näkyä vyötäröllä. © iStock
Kotikaranteeni lihottaa jo valmiiksi ylipainoisia amerikkalaisia. Kotioloissa saatetaan syödä tavallista terveellisemmin, mutta arkiliikunnan vähäisyys näkyy vaakalukemissa.

Koronaepidemia on sulkenut ihmiset ajoittain tiiviisti neljän seinän sisälle. Kotikaranteeni vähentää luontaista arkiliikuntaa, ja samalla syöminen voi tekemisen puutteessa ryöstäytyä. Moni onkin huomannut, että paino on päässyt kotioloissa nousemaan, ja niin sanotuista ”koronakiloista” on vitsailtu epidemian alusta alkaen.

The New York Times kertoo tuoreesta amerikkalaistutkimuksesta, joka vahvistaa vitsin todeksi: kotikaranteeni todella lihottaa – keskimäärin kilon kuukaudessa.

Vaikka tutkimuksen otanta oli pieni, sen tulosta pidetään huolestuttavana Yhdysvalloissa, jossa ongelmana on etenkin lasten vakava ylipainoisuus.

Ylipaino on peruste saada rokotus aikaisemmin

Tutkimuksessa seurattiin vajaan kolmensadan amerikkalaisen älyvaakalukemia koronaepidemian ensimmäisen neljän kuukauden ajalta. Heidän painonsa nousi noin kaksi paunaa eli vajaan kilon kuukaudessa.

Kalifornian yliopiston professori Gregory Marcus toteaa, että ne amerikkalaiset, jotka ovat joutuneet viettämään karanteenimaisissa oloissa käytännössä ympäri vuoden, ovat siis voineet lihoa kymmenen kiloa epidemian aikana.

”Tiedämme, että ylipaino on kansanterveydellinen ongelma Yhdysvalloissa jo valmiiksi, joten kaikki, mikä pahentaa tilannetta, on todella huolestuttavaa”, Marcus sanoi tutkimuksen julkistamisen yhteydessä.

Yli 20-vuotiaista amerikkalaisista 42 prosenttia on merkittävästi ylipainoisia, eli heidän painoindeksinsä on yli 30. Lapsista merkittävästi ylipainoisia on noin viidesosa.

Ylipaino on yhdistetty riskitekijänä moniin sairauksiin, myös koronaviruksen aiheuttamaan vakavaan tautimuotoon. Monessa Yhdysvaltain osavaltiossa merkittävä ylipaino on yksi peruste saada koronarokotus muita aikaisemmin.

Kotikaranteeni paransi syömisen laatua mutta vähensi liikuntaa

Painon muutoksia seurattiin ihmisiltä, jotka osallistuivat varsinaisesti toiseen, sydänterveyttä mittaavaan tutkimukseen, jonka vuoksi heillä oli käytössään Bluetooth-älyvaaka. He punnitsivat itsensä säännöllisesti ja raportoivat painostaan vapaaehtoisesti. Ennen epidemiaa he olivat pääsääntöisesti pudottaneet painoaan.

Tutkimuksen otanta oli pieni, joten tulokset eivät ole yleistettävissä. Professori Gregory Marcus kuitenkin kommentoi, että tutkimukseen osallistuneet ovat keskimääräistä kiinnostuneempia terveydestään.

”Tämä voi merkitä, että aliarvioimme ongelmaa ja tämä on vain jäävuoren huippu.”

Koronaepidemian aikana Yhdysvalloissa on seurattu muun muassa ihmisten askelmittarilukemia ja todettu, että päivittäisten askelten määrä putosi epidemian alussa lähes kolmekymmentä prosenttia. Toisessa tutkimuksessa taas huomattiin, että ainakin epidemiamääräysten alettua ihmiset söivät terveellisemmin kotioloissa mutta viettivät lähinnä istuvaa elämää.

Jo aikaisemmin on havaittu, että amerikkalaislasten paino nousee kesäkuukausina, jolloin he eivät käy koulussa. Koronaepidemian pelätäänkin pahentavan erityisesti lasten paino-ongelmia.

Lue myös: Pienillä nikseillä lähti 15 kiloa – Marjo: ”Laihduin, vaikka en tehnyt juuri mitään laihtuakseni”

X