Kieppi on kotini – Näin kanalinnut selvisivät talvesta lumipulasta kärsivässä Etelä-Suomessa

Lämmin kieppi on talvella kanalinnun koti. Jos lunta ei ole, ei ole kieppiäkään.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Kanalinnut eivät etsi lumikieppiä jalkapatikalla, vaan pudottautuvat umpisukkeluksiin suoraan lennosta.

Lämmin kieppi on talvella kanalinnun koti. Jos lunta ei ole, ei ole kieppiäkään.
(Päivitetty: )
Teksti: Jere Malinen

Lapissa on rikottu tänä talvena lumiennätyksiä, etelässä ei kaikkialla ole ollut sitä ensimmäistäkään kunnon lumihiutaletta. Ei ainakaan niin paljon, että kieppi olisi ollut mahdollinen ja linnut olisivat voineet painua lumen alle piiloon pakkasilta.

Kieppi on metsäkanalinnun selviytymistapa

Pohjolassa talvensa viettävät linnut ovat ”kehittäneet” lukuisia selviytymistapoja ankarien olosuhteiden varalle. Yksi mielenkiintoisimmista on kieppikäyttäytyminen, jossa erityisesti metsäkanalinnut ovat mestareita. Suomessa pesivistä lajeista jokainen pystyy kaivautumaan kieppiin.

Kanalinnut eivät etsi lumikieppiä jalkapatikalla, vaan pudottautuvat umpisukkeluksiin suoraan lennosta. Näin hangen pintaan ei kirjaudu ylimääräisiä jälkiä lihanhimoisten petojen, kuten kettujen ja näätien työtä helpottamaan. Kun kaiken lisäksi kieppi on kertakäyttötavaraa, lintu on siellä turvassa kuin herran kukkarossa saalistajilta.

Väliaikaismajoitteessa metso voi olla jopa 20 tuntia vuorokaudesta

Kieppi on myös lämpötaloudellisesti onnistunut väliaikaismajoite. Esimerkiksi metsolla on kiepissä varsin lokoisat oltavat. Lämpötila on kovillakin pakkasilla linnun läheisyydessä useita asteita plussalla.

Päivän ollessa lyhimmillään metso saattaa viettää jopa 20 tuntia vuorokaudesta kiepissä.
Joskus sää tekee tepposet ja hankaloittaa lintujen kieppiytymistä. Ennen pakkasta satanut vesi jäädyttää hangen pinnan peltikanneksi, jonka läpi lintujen on mahdotonta sukeltaa.

Kiepin sijaan puunoksilla

Lumipulasta kärsivän eteläisen Suomen kanalinnut joutuvat myös viettämään yönsä taivasalla puunoksilla istuen. Onneksi pahoja pakkasia ei ole vielä ollut. Sellaiset olisivat koituneet heikkokuntoisimpien siivekkäiden kohtaloksi.

Kanalintujen ohella lumen alla viihtyvät öisin myös monet pienet varpuslinnut, kuten hömötiaiset ja urpiaiset.

Lue myös: Ukkometso alkaa pörhistellä nyt

X