Kuinka paljon Suomeen sopii susia?

Jaa artikkeliLähetä vinkki
© Colourbox
Suden osalta Suomen biologinen kantokyky kestää vielä nykyistä huomattavasti suuremman yksilömäärän.

kysymys

Viimeisen arvion mukaan maassamme elää noin 220–245 sutta. Mikä olisi Suomeen sopiva susikannan koko?

Periikö hukka?

Vastaus

Susi ja susilaumat vaativat oman elinalueensa. Suden osalta Suomen biologinen kantokyky kestää vielä nykyistä huomattavasti suuremman yksilömäärän. 300 suden määrä ei ylitä maamme biologista kantokykyä.

”Sen sijaan ihmisen kyky sietää sutta on jo ajoittain tietyillä maamme alueilla ajoittain ylitetty, kertoo tutkija Samuli Heikkinen Luonnonvarakeskuksesta.

”Siitä, että ihmisen sietokyky susia kohtaan on heikentynyt, kielii kannan taannoinen merkittävä väheneminen, mikä johtui ainakin osittain salametsästyksestä.”

Susien kannanarviot perustuvat eri toimijoilta kuten petoyhdyshenkilöiltä, metsähallitukselta ja Suomen riistakeskuksesta saatuihin havaintotietoihin. Samanlainen arvio tehdään vuosittain, mutta syksyisen laskennan lisäksi susien määrää on arvioitu tänä talvena myös tammikuussa.

”Huomattava osa itärajan tuntumassa elävistä yksittäisistä susista ja susilaumoista liikkuu sekä Suomen että Venäjän puolella. Niistä puolet on laskettu mukaan Suomen viimeiseen susikanta-arvioon”, Heikkinen kertoo.

Hiljattain hyväksytyn uuden sudenhoitosuunnitelman tavoitteena on sovittaa yhteen sudensuojelu ja susireviireillä asuvien ihmisten tarpeet. Uutena asiana sallitaan suden kannanhoidollinen metsästys.

Tälle vuodelle kannanhoidollisia sudenkaatolupia myönnetään enintään 29 kappaletta.

X