Kukkivatko kaikki kanervat talvella?

Jaa artikkeliTilaa Seura
Kanerva
Pakkassäällä kanervat säilyttävät jäätyneinäkin värinsä. © COLOURBOX

kysymys

Puutarhassa kanervat kukkivat kinosten keskellä. Kukkivatko myös luonnonkanervat läpi talven?

Ihmettelijä

Vastaus

Kotimaista luonnonkanervaa on vaikea saada säilymään punaisena talven yli, sillä se kukkii luontaisen rytminsä mukaisesti heinä-elokuusta syksyyn.

”Jos haluaa luonnonkanervan kukkivan myös talvella, on parasta kerätä täydessä kukinnan vaiheessa oksia maljakkoon kuiviltaan, jolloin kukat säilyttävät värinsä ja tuoreen ulkonäkönsä pitempään”, kertoo vanhempi tutkija Sirkka Juhanoja Luonnonvarakeskuksesta.

Puutarhamyymälöissä myytävät ulkomaiset kanervat, Calluna-suvun lajt ja Erica-suvun kellokanervat, ovat yleensä jalostettuja lajikkeita, jotka kukkivat myöhään ja pitkään.

”Puutarhojen ja pihojen koristeiksi tuodut kanervat on voitu kasvattaa sellaisissa valo-oloissa, että ne ovat virittyneet kukkimaan myöhään, ja kukinta jatkuu pitkään”, Juhanoja toteaa.

Kukinnan pidentämiseksi kanervaa kannattaa kastella niin kauan kuin maa on sula. Pakkassäällä kanervat säilyttävät jäätyneinäkin värinsä.

”Kanervan kukassa sekä verhiö että pienempi teriö ovat punavioletteja, mutta toisinaan kanervilta puuttuu kyky muodostaa sinipunaista antosyaniiniväriainetta, minkä seurauksena kukat ovat valkoisia.”

X