Kuolemanrajakokemuksia on dokumentoitu tarkasti – Tutkimus osoittaa kokemusten liittyvän aivojen toimintaan

Tuoreessa tutkimuksessa kuolemanrajakokemus onnistuttiin tuottamaan kemiallisesti.

Jaa artikkeliLähetä vinkki

Tuoreessa tutkimuksessa kuolemanrajakokemus onnistuttiin tuottamaan kemiallisesti.
(Päivitetty: )
Teksti: Jani Kaaro

Kuolemanrajakokemus on kiistanalainen, mutta tarkoin dokumentoitu ilmiö.

Sen tunnuspiirteitä ovat tunne ruumiista irtautumisesta, ilmassa leijumisesta, syvästä rauhallisuudesta ja siirtymisestä kohti valoa. Osalle ihmisistä nämä kokemukset ovat merkki yliluonnollisen olemassaolosta, toisille taas aivojen tuottamia hallusinaatioita hieman ennen kuin ne lakkaavat toimimasta.

Kuolemanrajakokemusta on hankalaa tutkia tieteellisesti. Siksi tuore tutkimus psykedeelisen aineen yhteydestä kuolemanrajakokemukseen tarjoaa tärkeää tietoa.

Yhteinen valo

Brittiläisen Imperial Collegen tutkimuksessa oli mukana 13 tervettä henkilöä, joille annettiin joko psykedeelistä ainetta tai plaseboa.

Näitä verrattiin 67 henkilön kuolemanrajakokemukseen, jotka oli kerätty toisessa tutkimuksessa. Vapaaehtoiset vastasivat tutkijoiden kysymyksiin, ja tutkijat vertailivat, vastasivatko kokemukset toisiaan.

Tulokset osoittivat, että kokemukset eivät olleet yksi yhteen, mutta niissä oli samankaltaisuutta. Yhteneviä olivat kokemukset sulautumisesta, mystillisestä voimasta ja kirkkaasta valosta. Tulokset ovat merkittäviä, sillä ne osoittavat kokemusten liittyvän siihen, mitä aivoissa tapahtuu, eivätkä ne ole peräisin aivojen ulkopuolelta.

Toisaalta psykedeelien tuottamat mystiset kokemukset sekä kuolemanrajakokemukset johtavat usein positiivisiin muutoksiin, joissa ihmiset laittavat elämänsä arvojärjestyksen uusiksi.

Tulokset viittaavat siihen, että tällaisilla katharttisilla muutoksilla voi olla yhteinen neurobiologinen pohja.

X